Румънското издание "Gazeta Sporturilor" публикува интересен материал за манипулиране на контролни мачове от страна на кипърската агенция "Androsports". Тези обвинения са базирани на разследване на "Football Leeks", намерили голямо място в последния брой на германското списание "Шпигел".

Компанията помагала на клубовете, които се готвят в Кипър, да си уредят контроли. Тя е ангажирала определени съдии, чрез които е оказвала влияние върху срещите. Това се е случвало в период от 3 години и съмненията падат върху 32 срещи. Неприятно, но сред имената на клубовете, споменати в материала, е това на българския Берое.

Ерик Мао е фигурата, която стои зад тази измамна схема. Според УЕФА 36-годишният китаец е лидер на сингапурска престъпна група за уреждане на мачове. Има съмнения за скандални двубои, зад които стои именно той - в Ирландия, Латвия, Румъния и Чехия.

В контролните срещи са били ангажирани 8 съдии, като само трима от тях са били професионалисти.

За схемата разказва румънският защитник Алин Стойка. Той разкрива, че е участвал в измамите, защото е имал нужда от пари, за да помогне на баща си, който болен от рак.

"Отидохме в Кипър и се престорихме на съдии - разказва Стойка. - Получавах по 5 хиляди евро и веднага пращах парите на родителите ми. Срамувам се, но бих го направил отново. Тези пари дадоха шанс на баща ми, който още е жив."

Берое е участвал в един от 32 съмнителни мача, срещу полския Висла Плоцк, завършил 1:0 за старозагорци. Най-вероятно никой в клуба така и не е разбрал за какво става дума...

Изброени са по три клуба от Полша и Кипър, по два от Сърбия и Чехия и по един от Украйна, Швейцария, Беларус, Словакия, Молдова, Румъния, България, Латвия и Унгария, както и 15 отбора от Русия. Собственикът на "Androsports" Пантелис Андронику заявява пред репортери от румънското издание, че когато руските клубове играели едни срещу други, той уреждал съдиите.