В един перфектен за него сценарий, Кристиано Роналдо трябваше да е големият герой, който за пореден път изпраща родината си напред на голямо първенство.

Нещата обаче не се развиха по сценария на Роналдо, който въпреки непрестанните си удари по словенската врата, включително и от бялата точка в продълженията, така и не успя да се разпише.

Той е човекът с най-много удари на Евро 2024 - 19 на брой, но головете му са нула, което при всички положения не е оптималният сценаий за Роналдо. Трябва също да отчетем, че заедно с вратаря Диого Коща, той е португалският играч с най-много минути в турнира, но така и няма гол.

Срещу Словения Кристиано изпусна куп шансове, а най-сериозният от тях бе дузпата в 105-ата минута, която го докара до сълзи секунди по-късно.

С наказателния удар Роналдо можеше да се превърне в най-старият голмайстор на Европейско първенство и в единственият, вкарвал гол на шест различни шмпионата на Стария континент.

Вместо тези рекорди, които все пак трябва да отчетем, че все още могат да се случат, Роналдо се превърна в единственият играч, пропуснал дузпа да две различните Европейски.

Първият случай бе през 2016-a, когато Роналдо изпусна дузпа в мача от групите срещу Австрия, който в крайна сметка завърши наравно 0:0 и постави под сериозно съмнение португалското продължаване напред към елиминациите.

Снимка: Getty Images

Вчера Роналдо се отчете с куп опити от пряк свободен - всичките неуспешни. Оказва се, че на големи първенства той е отправил общо 60 удара от пряк свободни удари, но е вкарал само един - за 3:3 срещу Испания на Мондиал 2018.

След мача вече усмихнатият Роналдо обяви, че това със сигурност е последното му Европейско първенство, което не е изненада предвид 39-те му години, но и призна, че героят на вечерта се казва Диого Коща.

Вратарят на Порто спаси и трите дузпи на Словения, а с това се превърна в първия врата, спасил три дузпи на Европейско първенство.

Не трябва да забравяме, че още преди да се достигне до дузпи, Коща се отчете с още едно геройско спасяване - това на излезлия очи в очи с него Бенямин Шешко.

Спасяване, чиято значимост медии в Португлия сравниха с това на Емилиано Мартинес в последните секунди на финала на Мондиала срещу Франция.

Снимка: Getty images

Съвсем логично Коща открадна приза за играч на мача, а след това сподели:

"Това вероятно е най-добрият мач в живота ми. Съсредоточих се да направя това, което трябваше да направя. Действах с интуицията си. Разбира се, бяхме анализирали изпълнителите на дузпи, но играчите се променят и променят начина, по който стрелят. Много съм щастлив и развълнуван, че помогнах на отбора.

Всички чувствахме, че трябва да продължим да вярваме след пропуснатата дузпа на Роналдо. Вярвахме до самия край и всички сме много щастливи".

Дори и най-голямото местно спортно издание "А Bola" изелзе със заглавие, че ако не друго, то поне Португалия в сигурни ръце, визирайки невероятните подвизи на Диого Коща.

Снимка: Getty Images