Руският спортен сайт "championat.com" посвети материал на случаите, в които националният тим на страната или метните клубове са били умишлено спирани в международни мачове.

Естествено, най-голямо внимание в списъка се отделя на решителния мач между България и Русия от септември 1997-а.

Тогава родният тим спечели с 1:0 след гол на Трифон Иванов и се класира на Модиал 1998 - последният за страната ни до днес.

Двубоят обаче бе белязан от доста спорното съдийство на чеха Вацлав Крондъл, към когото руснаците имат сериозни претенции за неотсъдени дузпи.

Бившият руски международен съдия Сергей Хусаинов, коментира въпросният мач, като направи интересни разкрития за Крондъл, разказани му от негов грузински колега.

"По това време аз бях на тридневна съдийска среща. Показах дузпите на шефа на италианските съдии, а той не можеше да повярва. Пет от пет стопроцентови дузпи не бяха свирени, а той просто промълви, че и на враговете си не пожелава подобно нещо.

Наш колега от Грузия, който от дълго време живее в Русия, ми разказа как Крондъл се гордеел с действията си при посещение в Тбилиси.

Разказвал, че унищожил руснаците. Също така подчертал, че изобщо не обичал руснаците заради Пражката пролет. Смяташе ни за окупатори, усещал съм това отношение върху себе си.

Съдийските грешки много често са продиктувани от лични мотиви. Естествено, не трябва да изключваме възможният финансов стимул. На подобно ниво няма случайности".

Темата с мача България - Русия се коментираше на няколко пъти в руските медии в последните дни.

Почетният президент на местния футболен съюз - Вячеслав Колосков, си припомни мача, като намеси и името на Майкъл Чорни.

"На трибуната беше президентът на немския футболен съюз, бяха го направили почетен доктор на софийски универститет. Там също така бе и Майкъл Чорни, веднага усетих, че нещо не е наред. Впоследствие се оказах прав, три безспорни и две спорни дузпи. Но какво да направим, за подкуп трябват доказателства, а такива нямахме".

Преди дни към мача се върна и бившият руски нападател Игор Коливанов, който описа мача като най-ужасния в кариерата му.