Реферът Марко Родригес, познат в родината му Мексико като Чикимарко, вече е футболен треньор.

Фактът едва ли би бил толкова любопитен, ако не говорим за съдия, който е ръководил два от най-паметните мачове в историята на световните първенства.

И двата се случиха на Мондиал 2014, като Родригес първо бе арбитър на Италия - Уругвай (0:1) в груповата фаза, когато не видя ухапването на Луис Суарес по рамото на Джорджо Киелини и не изгони нападателя. Но за сметка на това показа червен картон на Клаудио Маркизио от италианците...

След този мач в родината му тръгна прякора Дракула, който той не обича да чува.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По-късно, вече на полуфинал, Родригес бе свидетел от първа ръка на незабравимото 7:1, с което германците потопиха в сълзи домакина Бразилия.

В този мач не може да се каже, че мексиканецът е направил грешки - едва ли някой изобщо помни, че тази футболна разправа е имала съдия.

През същата 2014-а Родригес написа история и в Копа Либертадорес с най-бърз червен картон, след като изгони в 27-ата секунда Бернал от Атлетико Насионал (Колумбия) за свирепо влизане в краката на играч на Насионал (Уругвай).

Сега поема Саламанка, изпаднал до третото ниво на испанския футбол. На 45 години, мексиканецът е лизензиран треньор, но още не е водил мъжки отбор, а само детски и любителски тимове в родината си.