Скандалите във Франция и Англия около финала в Шампионската лига от събота се разгоряха с нова сила днес, след като сенатът изслуша министъра на вътрешните работи Жерал Дарманин.

В понеделник той обвини изцяло феновете на Ливърпул за скандалите около стадиона преди големия мач с Реал (Мадрид), както и мениджъра на тима Юрген Клоп, който призовавал привържениците да пътуват към Париж дори без билети.

Френските медии съсипаха Дарманин, като днес "Либерасион" го пусна на първа страница с нос като Пинокио, а заглавието е: "Фарсът на "Стад дьо Франс". Дарманин преиначава нещата."

Клубът Ливърпул завежда дело срещу френските власти и УЕФА, след като бе доказано, че над 5000 негови фенове не са влезли на стадиона, въпреки че са притежавали истински билети за мача. От Града на "Бийтълс" обявиха на сайта си, че имат доказателства, видео и снимков материал, как са третирани фенове с редовни пропуски за двубоя, които не са получили никакво съдействие от стюарди и полиция. Някои от тях дори са удряни и гонени, въпреки че показват истински билети.

Днес пред сената Дарманин опита да обори това и каза, че тези хора са всъщност 2700.

Снимка: Getty images

Той нареди монолог, в който опита да хвърли отново цялата вина за хаоса около стадиона на тези, които са отишли там без билети. Според него те са били 40 000 души, но веднага го посрещна въпрос от депутат: "Къде са тези хора? На видеата не се виждат повече от няколкостотин, такива, които се връщат с влакове към центъра на града."

Министърът още веднъж разви тезата, че полицията си е вършила работата. Според него има доказателства, че някои истински билети са били фалшифицирани по 700 пъти, с което се опитали да влязат такъв брой хора. Баркодовете го показали... В същото време, декларираните хванати ментета на входовете са 2569, като всички, които са ги носили, са спряни от влизане.

Видеоматериали на "Льо Паризиен" изплуваха вчера и днес, а от тях се вижда ясно, че ултраси на ПСЖ атакуват английските фенове, опитват да им отнемат билети и именно те са щурмували огражденията и входовете.

Въпреки това, полиция наоколо няма. Тя е зад оградите и не е предотвратила сбиванията и атаката на прегражденията навреме. А след това просто е използвала сълзотворен газ напосоки, срещу всеки, като е предизвикала хаос и паника сред опашките с хиляди фенове на входовете, чакащи ред да влязат.

Президентът Еманюел Макрон обяви чрез говорителката си Оливия Грегоар, че е изключително тъжен и разочарован от случилото се. Той се извини на феновете, които са страдали около стадиона, както и на тези, които са имали редовни и никак не евтини билети, дошли са от различни краища на Европа, а са пропуснали финала.

"Дали можеше да се справим по-добре? Разбира се - каза Грегоар от името на Макрон. - Съжаляваме дълбоко за инцидентите, разбираме, че бащи, майки и деца са пропуснали едно голямо спортно събитие, което са искали да посетят и са имали редовното право на това. Не бихме искали никога повече това да се повтори на територията на страната ни."

Снимка: Getty Images