Младият естонец Лаури Сууп направи доста шумен дебют в професионалния футбол, който накара всички водещи европейски издания да посветят материал на него.

За съжаление на 16-годишното крило, запомнящият му се дебют не е свързан с голове или асистенции, а с времето прекарано на терена.

Той започна като титуляр мача на неговия Номе Калю срещу Левадия в дербито между третия и четвъртия в естонския елит. Всичко за Лаури Сууп обаче приключи след само 13 секунди.

В тях той дори не докосна топката, което си е напълно обяснимо, за да бъде заменен от украинеца Владислав Комутов.

Причината за цялата тази абсурдна ситуация е, че в елита на Естония има правило, според което всеки отбор трябва да има свой юноша в титулярите. Контузии на по-опитните юноши обаче принудиха Номе Калю да стартират с 16-годишният Сууп, а на треньорът очевидно не му се рискуваше и го смени светкавично.

Ходът му не се оказа особено гениален, защото Номе Калю агуби мача с 1:2, а грозната подигравка с младия юноша не се прие добре сред футболните фенове по света.

Преди години у нас имаше подобно правило, което гласеше, че всеки тим трябва да започне с играч до 21-годишна възраст.

Това представляваше проблем за Лудогорец, който на няколко пъти заменяше свои юноши в първите 15 минути на мача, като обикновено потърпевш бе Венцислав Керчев.

Случилото се в Естония и 13-те секунди на Лаури Сууп обаче вероятно са най-бързата смяна в историята на футбола.