Стилиян Петров обяви в социалните мрежи завършването на двегодишния курс към УЕФА, който му дава лиценз да работи във фубола като треньор, мениджър или директор.

Дългогодишният капитан на националния тим на България бе част от магистърската програма на УЕФА за бивши професионални играчи (UEFA Executive Master for International Players), като в края на тази седмица се задават изпитите, с които Петров трябва да се дипломира.

Двегодишният курс го отведе в Ню Йорк, Лондон, Амстердам и Барселона в отделни етапи от обучението, а дисциплините включваха "Обща рамка на професионалния спорт", "Роля и качества на мениджъра", "Формат и нормативни документи на отделните турнири", "Стратегически маркетинг" и т.н.

"След 2 години здрава работа, най-накрая получих лиценз UEFA Pro. Време е да се завърна във футбола", написа Петров в профила си в Инстаграм. Остава да видим накъде ще го отведе съдбата за първата му работа след активната кариера на футболист, спряна по брутален начин от диагнозата му с остра форма на левкемия през 2013-а.

Преди месеци в голямо интервю за английския "Гардиън", Стилиян каза:

"Готов съм за нова глава в живота ми. Не очаквам някой да ми предложи работата само, защото съм изградил име и репутация във футбола.

Искам да получа оферта заради амбицията ми да работя и да постигам целите си. Ако това означава да започна от ниските нива, за да се докажа, това и ще направя.

Знам, че няма да е лесно, но искам да стана мениджър. Това е целта ми. Доста мои приятели се хвърлиха в тази работа, а някои не успяха в нея."

В последните седмици се говори усилено, че легендата е получил няколко предложения от влиятелни хора у нас да поема президентския пост в БФС.

Самият Петров обаче се вижда в активна роля като треньор, мениджър или ръководител в клуб, при това по-скоро във Великобритания, а не в България.