Лионел Меси вкара първия си гол за ПСЖ в голям мач срещу Манчестър Сити (2:0) в Шампионската лига и обра заглавията на световните медии.

Но не толкова с попадението, а то бе майсторско, колкото с работата, която свърши за отбора си в двубоя.

Не е типично да гледаме Меси да тича да помага на отбраната, да печели единоборства и да... ляга зад стената при изпълнение на пряк свободен удар за съперника.

А това също се случи - Кевин де Бройне заложи топката на опасна позиция и Лео легна, за да няма удар под хората от стената, които подскачат да спрат шута.

Такъв допълнителен легнал футболист "на амбразурата" напоследък е обичайна практика във футбола, но да сложиш там Меси си беше направо шокиращо. 

Снимка: Getty Images

"Той беше като истински новобранец, иска да се докаже - пише днес френският "Екип". - От офанзивните играчи Лео е номер едно по отнети топки в собствената половина (четири), по докосвания и отигравания (44), както и по пробягани метри. А в края, когато легна зад стената да поеме удара, всички се хванахме за главите: О-ля-ля! Какво става тук!?"

В студиото на английския канал BT Sport трима големи играчи от миналото също не можеха да си обяснят, но свалиха шапки на Меси за раздаването в името на отборния успех.

"Да сложиш един от най-великите играчи на всички времена да върши такава работа е леко обидно - каза Рио Фърдинанд. - Но от друга страна, той нито промърмори нещо, нито изглеждаше докачен. Просто отиде и го направи. За отбора си и за победата. Страхотно!"

"Меси вкара страхотен гол, но такива сме виждали десетки, да не кажем стотици - коментира Питър Крауч. - Ако го вкара друг играч, да ахкаме, но Лео го прави често, защото е гениален. Мен ме впечатли повече как гонеше съперниците в отбрана и легна, за да брани вратата на отбора."

Треньорът на ПСЖ Маурисио Почетино, който изригна мощно и направи спринт край тъчлинията при гола на Меси, обясни нетипичната за него емоционална реакция.

"Толкова пъти съм гледал голове на Лео по телевизията, а нерядко - и във вратите на моите отбори от тъчлинията - призна Почетино. - А сега вкара за нашия отбор и чувството беше велико. Той е страхотен играч, може би най-силният в историята, заедно с Марадона. Радвам се, че ще работим заедно. Ще трябва време да се създаде взаимовръзка между такива страхотни играчи, каквито имаме в атака. Но нещата ще се наредят."

На същото мнение е и самият Меси, който говори за Canal+ след срещата:

"Велика нощ, перфектна бих казал. Този гол го чаках с нетърпение, но и напоследък не успях да играя много заради мускулни проблеми. Днес се получи всичко, тимът игра много силно във всички фази и то, срещу много добър противник.

Знам, че очакват много от нас с Неймар и Мбапе, но трябва време. Знам, че тепърва ще ставаме много, много по-добри."

Снимка: Getty Images