Семица след расисткия скандал, разтресъл Шампионска лига, изглежда засегнатите страни се помиряват.

Оказа се, че сенегалският нападател Демба Ба лично е звъннал на румънския рефер Себастиан Колческу, като двамата са провели дълъг разговор в положителен тон.

Припомняме, че мачът между ПСЖ и Истанбул Башакшехир бе прекъснат в 14-ата минута, а двата отбора символично напуснаха терена в знак на протест след дългата разправия. Причината бе, че в разговор с главния съдия, четвъртият арбитър Колческу е употребил израза "negru" (черен на румънски), визирайки камерунския помощник треньор на гостите Пиер Уебо.

Думите на румънския асистент рефер бяха приети като обидни, което веднага отприщи сериозен скандал, а самият Уебо и нападателят Демба Ба бяха близко до физическа саморазправа с него.

В дните след мач, когато емоциите поутихнаха, стана ясно, че в изказването на Колческу няма расизъм. Изразът, с който е определил Уебо вероятно е неподходящ, но не става въпрос за дискриминационно отношение от страна на рефера.

А и основната причина за скандала бе неразбирателството около думичката "negru", която в англоговорящия свят се приема за обидна.

Бившият сенегалски национал Осман Ндой, който дълги години игра за Динамо (Букурещ), бе наясно със ситуацията и в дните след мача е направил контракт между Демба Ба и рефера Колческу. Това призна самият той, като сподели:

"Още в минутите след скандала знаех, че това е просто едно неразбирателство. За толкова години в Румъния нямах никакъв проблем с расизма, познавам Колческу и знам, че той не е такъв човек.

Исках да свържа него и Демба Ба, за да бъде изяснен въпроса. След дългия си разговор и двамата ми звъннаха, бяха много доволни. Признаха, че са си говорили дълго в добър тон, като са установили, че това е неразбирателство".

Подобни мнения изразиха и доста цветнокожи футболисти. Сред тях бе легендата Джон Барнс, а пък анализаторът за "Sky Sports" - Мика Ричардс, обясни кратко и точно своята гледна точка.

"Ако някой непознат влезе в тази стая и използва израза този черен човек, когато говори за мен, аз няма как да се обидя, това е просто факт и не е обидно".