Документалната видео поредица “Тръпката е навсякъде” се завръща за втория си сезон! След като вече ви разказахме не една или две интересни истории, които се простираха далеч отвъд футбола в аматьорските групи на родината ни, сега идва ред на нова страница.

Отново е посветена на любимата игра, но в малко по-различен вариант. Този път на фокус попадат едни други хора, живеещи с футболната тръпка - тези, които са част от най-масовата аматьорска лига по мини футбол - БАМФ (Българска асоциация мини футбол). Именно такива ще бъдат епизодите от новия сезон, а в първия от тях ще ви срещнем с отбора КЦМ 2000 Груп.

Отборът носи името на металургичната компания, чийто комбинат няма как да пропуснете, ако пътувате между Пловдив и Асеновград. Освен с обработката на метали, заводът може да се похвали и с убийствено добър тим по мини футбол. Който вече има две шампионски титли на страната ни и трето място в европейската Шампионска лига. Част от юнаците във въпросния тим бяха и участници с националния ни отбор, спечелил второ място на световното първенство в Южна Африка.

Инженер Емил Минчев е футболният идеолог на отбора на комбината. Играл е на аматьорско ниво, а след това се захваща със сериозната задача да го издигне на възможно най-високо равнище. Инженер Иван Кушинов организира всичко редом до Минчев и участието му е от също такава голяма важност. 

Първо място и в Шамионска лига на България за КЦМ - 2018г.

Отвъд двамата ръководители, в комбината има не един или двама футболисти, и то с добри визитки. Започваме с Георги Аврамов - човек с над 100 мача за пловдивския Ботев и повече от 150 в професионалния футбол. Васил Гуджев е национал по мини футбол и е играл за Атлетик (Куклен) срещу Левски в Купата на България.  Веселин Филипов пък е играещ треньор на третодивизионния Асеновец, като това по никакъв начин не го спира да се раздава и на игрището за мини футбол.

Изпълнителният директор на предприятието Иван Добрев пък ни разказа каква е пресечната точка между футбол и металургия.

"Произвеждаме цветни метали. Олово и цинк. Оловото се използва за батерии, а цинкът в светлината на зелената сделка се използва за покритие на стоманени изделия, за да бъдат предпазени от корозия", разказва той и допълва, че на площадката в завода работят около 1800 човека, а в мините има още поне толкова.

Бившият халф на Ботев Георги Аврамов работи в КЦМ вече осем години. Не може да избяга от любимата игра и подчертава, че всеки един от отбора си върши съвестно работата, когато е на място в завода, а след това всички се забавляват, обединени от футбола. 

“Всички хора разбират футбола. Играли са, минали са през най-различни гарнитури и отношенията ни са много лесни”, казва Аврамов.

На метри от гребния канал е игрището, на което всеки вторник футболистите на КЦМ играят своите мачове от градското първенство на Пловдив. 

“През 1991 година завърших висшето си образование и се преместих от София в Пловдив да работя и живея тук. Тогава беше много развит работническия спорт. Започнах да играя към участника, в който бях разпределен, а с години преминах и към организацията. Отборът ни в настоящия си вид започна да се структурира през 2010-2011 година”, казва инженер Минчев.

“По мое време спортът бе много по-разпространен. Говорим за масов спорт. Първите ми стъпки бяха във футбола. Влязох в спортното училище в Пловдив, където бях приет в два спорта. И се насочих към кану-каяка, но любовта към футбола не е спирала. В КЦМ съм от 2004 година”, пък разказва Кушинов.

В кабинета на инженер Минчев личат както множеството спечелени купи, не всички, разбира се, защото както сам казва - не могат да ги съберат. По стените има и плакати на най-титулувания тим в българския футбол - ЦСКА. Той добавя, че ръководството е обещало да направи специална витрина, в която да бъдат наредени всички отличия.

Директорът Добрев с усмивка на лице казва, че всички се гордеят изключително много с успехите на футболистите.

Една част от играчите участват в Трета лига на голям терен - в тимовете на Асеновец, Атлетик (Куклен) и Първомай. От КЦМ ги окуражават да се развиват и в професията, защото знаят, че играта е до време. Много от тях завършват Металургичния университет в София паралелно с футболните си изяви и работата. 

Веселин Филипов е един от тях - започнал е да учи в Химическия университет, където завършва магистратура. Разказва, че поне от пет години отборът е на топ ниво - както у нас, така и в международните турнири, в които участва. Ядрото от 8-10 човека е от самото начало.

Какво означава “мокро извличане в цинково производство” и други специфични термни ще може да разберете от самите футболисти-металурзи във видеото.

Георги Аврамов пък определя първата титла като най-голямото постижение и най-голямата утеха. Тръпката е трудна за контролиране, споделя Гуджев, който и до днес си спомня колко го е било яд, че контузия го спира от участие на финала, в който е завоювана въпросната първа титла.

Събитията между Русия и Украйна спират отбора за световно първенство, което е трябвало да се проведе през месец май в Москва. Натрупаният международен опит неминуемо води и до сравнения между “тук” и “там”. Играчите на КЦМ се обединяват около това, че не става дума толкова за разлика в терени и съдии, а по-скоро в организация и финансиране. В чужбина са се изправяли срещу тимове, които на практика са професионални и получават заплати, за да играят.

Докато у нас тръпката и любовта са водещи за отдадеността на колегите-футболисти от КЦМ. Което не им е попречило да победят въпросните професионалисти.

Двете звезди над логото на КЦМ символизират двете шампионски титли, а целта е да добавят още една.

“Футболът е част от вътрешната ни култура. Всички победи, които се случват, са плод на инициативата на колегите ни. Те се самоорганизираха и развиват повече от 10 години този отбор, за да стигне до това, което е в момента”, казва директорът.

Инженер Минчев пък описва КЦМ като фамилна фирма, защото много семейства работят заедно тук и поколенията се сменят.

“Мечтая да спечелим републиканските първенства и да спечелим една европейска”, лаконичен е той. Колегата му Кушинов пък допълва, че се надява по-младите да приемат страстта, която старите кучета ще трябва неминуемо да им предадат в един момент.

Спортната злоба е навсякъде. Тръпката също. Както на терена, така и в работата и в ежедневието. 

А голямото семейство на КЦМ е чудесен пример за това.