От ЦСКА повдигнаха завесата около плановете за новия стадион, публикувайки видео на официалния си сайт.

В клипа силният човек в клуба Данаил Ганчев и представители на немската компания, наета с проектирането на съоръжението, дават подробности за свършеното до този момент и за хода на работата.

Ганчев заявява, че заради глобалната икономическа криза цената на стадиона се е увеличила с 30-40 процента, но работата продъжава, а съоръжението ще бъде най-модерното в България.

Ето какво разкриха от ЦСКА, а как се движи проектът може да видите във видеото:

"Преди половина наехме голяма международна фирма, която да разработи проект за изграждането на модерно спортно съоръжение. Отделно, започнахме съвместна работа с международно архитектурно бюро и консултантски къщи. Повече от 20 чуждестранни специалисти с богат опит в строителството на стадиони в цял свят пристигнаха в България, за да се запознаят в детайл със съществуващия вече ст. "Българска армия", с парцела, с околната среда и със заинтересованите страни.

Месец по-късно започна същинската работа по създаването на подробен идеен проект на новия стадион. Минавахме стъпка по стъпка през всеки аспект на стадиона. Това включваше ежеседмични дискусии относно големите теми като например предпазване на зелените площи и природата, визия на стадиона и вътрешно разпределение на съоръжението, през технически характеристики като използването на възобновяеми енергийни източници и интеграция на IT и комуникационни системи до най-малкия, но важен детайл като пантона на червения цвят, който да обгръща фасадата на стадиона.

Поставихме ясни изисквания, като три от тях определяме за основни:

  1. Стадионът да е устроен така, че природата в Борисовата градина да остане непокътната - това ще постигнем, като запазим насипите на съществуващото вече съоръжение и като го построим в по-малки от настоящите очертания. Отделно, ще върнем почти 50% от площта на прилежащите площи на парка за свободно ползване от посетителите на Борисовата градина.
  2. Стадионът да е максимално енергийно ефективен и щадящ околната среда - за това сме се погрижили, интегрирайки най-модерните отоплителни, напоителни и LED осветителни системи
  3. Новият стадион да има препратка към богатите история и наследство на ЦСКА - това ще запазим като изненада за бъдещ етап.

За всичко това, както и непрестанното съгласуване с различни институции, гарантиращи законосъобразността на проекта и бъдещия строеж, бяха и продължават да бъдат инвестирани много средства от страна клуба. Половин година по-късно сме на финалната права по представянето на изцяло завършен идеен проект и входирането му в съответните държавни институции.

През цялото това време нито за миг не забавихме работата, която зависи от нас, нито за миг не се поколебахме дали сме на прав път, или дали има изход в края. В тази връзка - готови сме на всякакъв вид партньорства с държавата, стига тя да се чувства удовлетворена и защитена. Единственото наше желание е да получим разрешително за строеж на нов, модерен стадион. Стадион, който ще построим с изцяло осигурени от нас средства и за който не молим държавата да ни помага.

Напротив - това ще е съоръжение, което ще бъде в полза на държавата; на което при чудесни условия ще тренират и ще играят нашите деца; което ще е мястото, откъдето може да тръгнат следващите големи имена на българския футбол.

Новият стадион е основополагащият фактор, гарантиращ преминаването ни на следващо ниво в развитието на клуба. За да повишим качеството във всяко едно отношение - било то футболно, маркетингово или имиджово, имаме жизнена нужда от модерен нов дом. Всичко тръгва от него", написаха от ЦСКА.