Виктор Касай е новият шеф на съдийската комисия към БФС.

Унгарецът ще пристигне днес и утре ще даде пресконференция в София. Дългогодишният елитен рефер е с голяма визитка, като в нея не липсват и спорни моменти.

За последно Касай бе ръководител на руските съдии, като работи там година и половина. С такава продължителност е договорът му и с БФС.

46-годишният унгарец ръководи финал в Шампионската лига (2011 г., Барселона - Манчестър Юнайтед 3:1), както и полуфинал на Мондиал 2010 (Испания - Германия 1:0).

Някои от негативните моменти около неговата кариера са свързани със скандалния мач от четвъртфиналите в Шампионската лига през 2017 г. в Мадрид между Реал и Байерн (победа за испанците), когато баварците изригнаха срещу съдийството му.

Също и с култовата дузпа, която отсъди за Манчестър Сити срещу Шахтьор пак в Шампионската лига, при която английският нападател се спъна сам в чим, но Касай не разбра и отсъди наказатален удар.

Той е първият съдия, свирил дузпа след намеса на ВАР, в голям официален футболен мач. Случи се на полуфинала на Световното клубно първенство през 2016-а (Атлетико Насионал - Кашима).

"Касай ще работи и живее в България - уточни Борислав Михайлов, съобщавайки новината. - Това е разликата спрямо ситуацията с Марк Бата, който бе дългогодишен наш съдийски консултант. Целта е да помогне за развитието на младите ни рефери и тяхното налагане."

Михайлов говори и по други теми, включително тази с назначаването на Георги Иванов-Гонзо в БФС като директор.

"Моите идеи бяха да има един оперативен човек, който да отговаря за работата в треньорската школа и да бъде технически и спортно-технически директор - каза президентът на съюза. - Емил Костадинов наблюдава националните отбори и работите на школите. Георги Иванов ще работи ежедневно обаче. Ще бъде директно подчинен на мен."