Ще се класира ли България за втората фаза от квалификациите за световното първенство по баскетбол? Отговорът на този въпрос ще дойде тази вечер от 21 часа, когато Александър Везенков и компания излизат в решаващ двубой срещу Босна и Херцеговина.

Сблъсъкът от зала "Мирза Делибашич" в Сараево ще бъде предаван пряко по Nova Sport.

Ситуацията в групата е такава, че България може по два начина да си осигури място напред. И двата обаче минават през задължителна победа срещу Босна.

Начело преди последните двубои е Литва с баланс от 5 победи и нито една загуба, а битката ще е за заветното второ място. В момента Чехия и Босна и Херцеговина заемат съответно втора и трета позиция с равен актив от по 2 победи и 3 загуби, докато България засега е четвърта с 1 успех и 4 поражения.

От 19:30 часа започва мачът между Литва и Чехия, който ще е от сериозно значение за съдбата на "лъвовете".

Ако България иска със сигурност да си подсигури второто място и да не зависи от развоя на другата среща, трябва да спечели с поне 10 точки разлика.

При втория вариант Чехия трябва да загуби от Литва, а "лъвовете" да ударят босненците с поне 3 точки, за да заслужат мястото си в следващия етап.

Мисията на българските момчета е трудна, но пък срещу Литва преди 4 дни играчите на Росен Барчовски показаха впечатляващо желание за победа и бяха на косъм от сензационен успех. Александър Везенков пък се намира в чудесна форма и големите надежди са свързани с неговото представяне.

Босна и България се срещнаха общо пет пъти в последните четири години, като босненците спечелиха последните четири мача. Дали обаче сега не е време за реванш?