Думи като "обединение" се чуват все по-често около ЦСКА в последните дни, след като от Втора лига в елита влиза клубът ЦСКА 1948. А там вече е ЦСКА-София и така за първи път от над 70 години съществуване на най-титулувания футболен отбор в България, ще има дерби на два тима с това име.

И именно от там тръгва новата ситуация, която тревожи засега основно феновете.

Масово те не приемат такъв сценарий и не искат два отбора ЦСКА в Първа лига. След 2016 година, когато "червената" общност бе обединена от спечелената Купа на България с отбор, който играеше във "В" група, нещата се промениха много за цесекарите. Еуфорията от онзи майски ден с финала пред 35 000 зрители срещу Монтана, бързо се изпари.

"Червените" се разделиха на три групи - едни подкрепиха клуба, който остана на "Българска армия" и е ръководен от Гриша Ганчев, втори тръгнаха след новосъздадения клуб с 1948 в името, а трети просто останаха апатични и към двата. Първата и третата група са значително по-многобройни от втората.

В последните дни е имало няколко срещи между водещи фигури сред активната публика на ЦСКА и бизнесмените Ганчев и Цветомир Найденов, които финансират двата клуба. Във вторник хора от агитката са били в офиса на хазартния бос, след това - и при другия футболен шеф.

Именно запалянковците опитват да са движеща сила на някакво споразумение, което да ги избави от срамния момент да видят два ЦСКА един срещу друг.

Феновете са заявили на Найденов, че няма да подкрепят отбора му при никакви обстоятелства след влизането в елита. Те поддържат другия тим, който е на "Армията". И най-вече - че не искат два клуба с името на любимия им отбор заедно в една група.

В същото време, привържениците са изложили позиция, че нямат нищо против "обединение", но под формата на финансиране и управляване на силен и единен клуб. Тоест - заедно от двамата бизнесмени. Получили са отговор, че в ЦСКА 1948 парите на Найденов са само спонсорски и клубът не е негов, но на всички е ясно, че този отбор няма да го има без тези средства.

Двамата - Ганчев и Найденов, бяха съперници преди 4 години по темата кой да се заеме с преструктурирането и оздравяването на ЦСКА, а от тогава между двата клуба обидите не спират. Обединение не може да има в смисъла на това заедно да работят хората от "Армията" и тези от 1948. "Единият свят е излишен", ако можем да цитираме класики. Да не говорим, че напрежение между феновете винаги ще тлее - взаимната неприязън в тези години бе очевидна, имаше и обвинения в стил "предатели".

Чисто юридически, такова обединение също към момента е невъзможно и ще наруши правилата на БФС. Но може да се направят постъпки да остане само един от двата клуба в професионалния футбол, а другият да остане като някакъв сателитен проект в аматьорския. На каква цена обаче? И кой би отстъпил? И колко от феновете биха приели поредния водевил около отбора, който обичат?

Ганчев твърди, че е инвестирал в ЦСКА над 25 милиона лева за 5 години, включително за ремонтите на базата в Панчарево. Има придвижен донякъде план за нов стадион в Борисовата градина. Защо да предоставя това за управление на друг?

Найденов издържа отбор, който плаща доста по-добре от стандартите на Втора лига и също очевидно има амбиции. Стигна до елита за 4 години, а сега, когато е тук, несъмнено ще се увеличи и гладът му за още.

Защо единият да дава на другия това, което е изградил дотук?

Засега обединение има само в главите на някои фенове, които по-скоро си го представят като сплотяване на финансовите сили на двама заможни бизнесмени. Не като единение на клубове. За самите бизнесмени обаче това изглежда много-много далечно.

А отстрани - направо невъзможно.