След среща на министъра на спорта в Казахстан и местния олимпийски комитет беше решено четирима местни биатлонисти да бъдат отстранени от отбора заради нарушение на правилата.

Антон Пантов е наказан за четири години, а Тимур Куц, Владислав Витенко и Роман Еремин са санкционирани за една година, като няма да могат да участват на национални и международни надпревари.

Събра се комисия, която реши да ги дисквалифицира след информация на треньора на националния отбор Максат Шаранов, както и оплакване от собствениците на хотел, в който атлетите са били настанени по време на подготовката за Световното първенство.

Биатлонистите са се напили и са създали смут в хотела, нарушавайки дисциплината.

"Атлетите са лицето на тази държава. Това е нарушение на спортната дисциплина и се отразява не само върху реномето на отбора, но и на цял Казахстан. Спортът ни не е много развит, но държим на дисцилинната", личи в изявлението на президента на федерацията Ермек Кизатов.

"Федерацията по биатлон на Казахстан няма да приложи никакъв толеранс към развалянето на дисциплината, което включва и употребата на алкохол от атлетите", се казва в официалното изявление на местната федерация.