От няколко дни спортните фенове се чудеха как бразилският нападател Жуниор Мораеш напусна Украйна, след като е гражданин на странат и дори записа мачове за украинския национален тим.

След като има украински паспорт, той подлежеше да закона за мобилизация, който гласи, че всеки мъж между 18 и 60-годишна възраст няма право да напуска страната.

Мораеш обаче бе в голямата група бразилски играчи, които след няколко дни чакане, бяха отведени със специален конвой до румънската граница, а след това откарани до Букурещ.

Жуниор Мораеш бе нещо като предводител на делегацията, след като е най-популярният бразилец в страната със своите девет сезона. Три от тях за гранда Динамо (Киев) и четири за големия съперник Шахтьор (Донецк).

Оказа се, че той е получил компромисно позволение да се прибере в Бразилия заради сериозно дарение към украинската армия.

Медиите в страната съобщават, че той е дарил около 50 000 евро. В противен случай бразилецът Мораеш щеше да бъде принуден да грабва оръжие и да брани Украйна.

Именно той бе човекът, който поддържаше непрестанен телефонен разговор с президента на УЕФА Александър Чеферин, който се бе нагърбил със задачата да изведе професионалните футболисти в безопасност.