И това доживяхме - допинг скандал в играта на карти бридж.

Световният №1 в ранглистата - Геир Хелгемо, е уличен в употреба на забранени стимуланти и наказан за 1 година. Съобщението на Международната асоциация по бридж не може да не ви накара да повдигнете вежди.

Норвежецът Хелгемо, който играе за Монако в големите турнири по бридж, е дал позитивна проба за веществото Clomifene, което е в списъка на забранените от Антидопинговата агенция (WADA).

"Това е невероятно - коментираха от федерацията на Монако. - Антидопинговите правила са приложими за спортовете с физическо усилие, а не интелектуално такова. Какъв би могъл да е ефектът от по-голямо количество тестостерон (съдържа се във веществото), за да помогне за по-добра игра в бриджа? Разочаровани сме от решението."

49-годишният Хелгемо е дал пробата на Световните серии в Орландо през септември 2018 г.

Всъщност, лидерът в ранглистата не е първият играч по бридж, който е наказван от WADA. Вече има 6 такива случаи за последните 9 години.

През 2017-а около най-силния играч в света се разгоря друг скандал, след като двамата с Тор Хелнес, друг топ състезател на Норвегия, бяха осъдени условно в родината им за укриване на данъци. Именно след този случай Хелгемо заигра за Монако.