Шефът на Международния олимпийски комитет Томас Бах връчи специална награда на Чарлз Дюк, прославил олимпизма извън пределите на... планетата Земя.

Американският космонавт бе част от мисията Аполо 16 през април 1972 г., която кацна на Луната.

Дюк се разходи по повърхността, а преди да тръгне обратно, изпълни няколко подобия на висок скок, както и нещо като спускане със ски, което бе документирано. В годините след мисията, изпълненията на космонавта върху Лунния терен бяха наречени Лунна Олимпиада.

Кадрите станаха символни за това доколко е напреднало човечеството, което може да си позволи да "провежда и спортни събития" върху напълно нова е ненаселена територия във вселената.

Бах връчи на Дюк, който днес вече е на 83 години, в Лозана. Американецът и съпругата му Дороти бяха разведени из музея на МОК, като се похвалиха пред първия човек в олимпийското движение, че са женени от 1963 г.!

"От дете гледам Зимни и Летни Олимпийски игри, за мен това е символът на спорта, но и на обединението на човешкия род - каза Дюк. - Радвам се, че това, което направих спонтанно преди толкова години, е разпознавано и определяно за жест в тази насока."