Участникът на шест Олимпиади Деря Буюкунджу е с издадена заповед за арест от турските власти.

Причината е, че известният турски плувец е публикувал обиден за президента Реджеп Ердоган пост в социалните мрежи, след новината за заразяването му с коронавирус. 

Публикацията в Туитър, заради която е издадена заповед за неговия арест е шегата му, че се подготвя за нови президентски избори след новината за заразения Ердоган.

Според член 299 от конституцията на Турция, обидата към президента е престъпление, заради което не просто арест, а и ефективна присъда очаква 45-годишния плувец Буюкунджу. 

Отделът за борба с киберпрестъпността е проследил общо 31 потребители за подобни постове, осем от които се намират на територията на Турция.

Един от тях е бил именно плувецът Буюкунджу, който заедно с шведа Ларс Фрьоландер е един от двамата плувци, участвали на шест поредни Олимпийски игри.

От игрите в Барселона 1992 до Лондон 2012, той няма пропусната Олимпиада, макар на нито една от тях да няма класиране в топ 20. Турчинът обаче има бронзов медал от Световно първенство, който печели преди 22 години в Атина.