Японският град Мураяма увековечи диамантените момичета на България, които преди точно една година завоюваха златните медали от Олимпиадата в Токио.

Именно в Мураяма бе базата на родния ансамбъл по художествена гимнастика преди постижението, а днес в града бе открит и паметник в чест на момичетата.

Паметникът е поставен пред тренировъчната база "Роуз Камп", а нейният отговорник Кацухиго Ягучи заяви пред БФХГ:

"Това е паметник на ангажимента за превръщане на Куахаус и района на спортната зала в свещено място за художествена гимнастика в чест на българския златен медал.

Паметникът е обещание да превърнем Куахаус и района на гимнастическия салон в свещено място за художествена гимнастика. Той е обещание да оставим наследство на децата, като запазим духа на художествената гимнастика, дошъл от обмена с България.

Този паметник стои на нашата свещена земя на художествената гимнастика. След години златните момичета ще се превърнат в нашите духове-пазители.

Този паметник ще се превърне в такова място, че ако човек положи клетва пред него, мечтите и желанията му ще се сбъднат!".

Снимка: Анна Недкова БФХГ

Точно преди година, в ранните часове българско време на 8 август, Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова зарадваха България с олимпийско злато.

Те отвяха конкуренцията на руския ансамбъл на финала и прекъснаха доминацията им в последните шест Олимпиади

Снимка: Анна Недкова БФХГ