Назначаването му за наставник на мадридчани е неизбежно и ще се случи съвсем скоро. Специалистът разкри, че за следващия сезон ще "остави вратата отворена" за емблематичните футболисти на клуба Раул и Гути.
Моуриньо призна, че с удоволствие би искал да разполага с Диего Милито в състава си, но тактикът обяви аржентинеца за икона на Интер.
Моу смята, че Кака ще успее да се върне към обичайното си високо ниво. В същото време той не обеща атакуващ и атрактивен футбол или дори титлата в испанската Примера.
"Ще са ни нужни трима или четирима дефанзивни футболисти. Обикновено обичам да играя с четирима защитници в стила на Ашли Коул и Майкон. Смятам, че ще се справим и с трима. Майкон е невероятен, истинско чудо. Той е бранител, който вкарва по шест-седем гола на сезон. Няма да крия, че бих искал да го видя в Реал", заяви Моуриньо.
Португалецът засега се отказа от опитите за приличане на звездите на Бенфика Фабио Коентрао и Анхел Ди Мария. Специалния заяви, че Коентрао не се вписва в търсения от него профил на футболист, докато цената на Ди Мария би направила трансфера му невъзможен. Трансфери на Диего Милито и Даниеле Де Роси също изглеждат малко вероятни.
"Като футболист Милито е фантастичен нападател. Разполага с всички нужни му качества. Той обаче ще пише история с Интер и клубът не може да си позволи да освободи".
"Де Роси също е невъзможно да бъде привлечен. Рома е Тоти и Де Роси. Първият скоро ще приключи кариерата си, а Де Роси ще трябва да движи отбора".
На този етап Англия изглежда мястото, където Моуриньо ще успее да осъществи плановете си.
"Обичам футболисти, които са в зенита на кариерите си. Обожавам 33 и 34-годишни футболисти. Малко вероятно е да се изкарат пари от тях, но ако получиш три или четири добри години от тях, определено си струва".
Такива според Специалния са Франк Лампард и Стивън Джерард. Колкото и да е привлечен към атакуващия стил на бранители като Коул и Майкон, Моуриньо планира да наложи запазената си марка и на "Бернабеу".
"Ще построим балансиран отбор. По всяка вероятност ще играем с трима нападатели. Ще намерим собствения си облик и няма да имитираме никого. Отборът е отбор, защото не е никак лесно да бъдеш по-добър от противника си през всичките 90 минути. Тогава идва моментът, когато играчите трябва да станат отбор и да пожертват нужното за победата".
Моуриньо споделя, че не възнамерява да "обижда" фаворитите на феновете на Бернабеу, но за пореден път не изневери на себе си в мнението си за някои от ветераните в отбора.
"Ветераните трябва да са щастливи и те могат да се наслаждават на играта си в друг отбор или със заемане на различна роля в отбора, в който са прекарали дълги години".
"За мен Гути вече е заминал. Слушах го какво говори през последните седмици. Раул от друга страна не съм чул да казва нищо. Бих искал да говоря с него по телефона или като пристигна в Мадрид".
Специалния разчита, че Кака ще се завърне към най-добрата си форма съвсем скоро, след сезон изпълнен с контузии.
"Той бе контузен и изглежда, че е загубил голяма част от самочувствието си през последните месеци. Не смятам обаче, че ще има проблеми да се завърне към най-добрата си форма".
Битката за титлата с Барселона обещава да бъде свирепа следващия сезон. Моуриньо обаче в нетипичен стил не обеща, че ще спечели първенството, в знак на респект към тима на Пеп Гуардиола.
"Не съм враг на никого. Не съм против Барселона, Атлетико или Милан. Фен съм на Интер, а от сега и на Реал. Ще работя със смиреност, но има някои неща, които бих искал да променя. Никога не съм имал за цел да си създавам врагове. Следващото първенство ще бъде много силно, защото Барселона вече направи силни трансфери и ще бъде по-труден съперник от тази година".
"Искам да спечеля шампионата, защото нито един треньор досега не е печелил английското, италианското и испанското първенство. Искам да бъда и първият, който е печелил Шампионската лига с три различни отбора. Невъзможно е обаче да дойда и просто да заявя, че ще станем шампиони при наличието на такъв силен съперник. На Реал мога да дам това, което съм давал и на всеки друг клуб преди това – абсолютно всичко от себе си. Животът ми е моето семейство и отборът. Няма да имам време да се разхождам из Мадрид, да играя тенис или голф. Обещавам пълна отдаденост".