Световните квалификации, завършили по традиция с провал за българския национален тим са вече в миналото, а следващото предизвикателство пред него е третото издание на турнира Лига на нациите.

Жребият за турнира е днес от 19 часа българско време в Нион, а за родните ни национали тази надпревара за пореден път ще е пряк път за така чаканото участие на голям форум.

Лигата на нациите, която ще се се проведе през юни и септември следващата година, ще дава на страните втори шанс за класирането на Европейското първенство в Германия през 2024 г.

Този втори шанс обаче идва година преди първия и главен път, който по традиция са европейските квалификации. Те са предвидени за 2023-а, като жребият за тях ще бъде след година, когато вече мачовете от Лигата на нациите са се изиграли.

За да сме наясно с важността на днешния жребий за България, нека все пак уточним, че евроквалификациите ще са във формат 10 групи от пет и шест отбора, като първите два тима от всяка група отиват на Европейско. Предвид последните ни представяния в различните квалификации, не бива да разчитаме и да залагаме всичко на варианта да сме първи или втори в квалификационната си група.

Снимка: AP/БТА

Тук идва ролята на турнира Лига на нациите, в който има три отделни Лиги (A,B,C) с по 16 отбора, както и последната Лига D, където са седемте най-слаби футболни тима на континента.

Тези Лиги са подредени според силата на отборите и на база класирането им в предишното издание, като България изпадна от Лига "В" и вече е в третата по-сила Лига "С", което обаче може да има своята много положителна страна. Припомнете си как Северна Македония се класира за Евро 2020, изигравайки мачове срещу Армения, Гибралтар, Лихтенщайн, Косово и Грузия.

Именно нещо подобно при добър жребий може да разделя България от участие на Евро 2024.

Разбира се, каквито и сметки да се правят, предвид факта, че сме в третата Лига "С", то всяка надежда на родния тим преминава през спечелване на групата, която ще е съставена от четири тима, които ще играят помежду си по два пъти.

При първото издание на турнира България завърши на второ място в своята група, но тогава бяхаме в по-горна Лига, с което достигнахме баражите, където паднахме от Унгария у дома.

Проблемът е, че от УЕФА все още не са уточнили форматът на баражите. Ясно е, че след края на квалификациите, на Евро 2024 ще има 20 класирали се страни, като към тях прибавяме домакина Германия.

Останалите три отбора ще се определят чрез баражи, в които участват 12 тима на база класирането си в Лига на нациите. Не е ясно дали ще се запази предишният вариант, в която всяка Лига има своите баражи от четири тима, или всички отбори ще бъдат смесени при жребия за баражите.

При единия вариант, който е далеч по-добрият, България печели своята група, като спори с още четири тима от Лига "С" за място на Европейското. При другия ще бъдем смесени и с тимове от други Лиги, включително и евентуално такива от най-силната Лига "А".

Но за да ги има тези сметки, първо и единствено правило е, че България трябва да спечели своята група. Именно заради това е важно да разгледаме какви са вариантите пред нас.

Страната ни е в първа урна, като тази рядка чест се дължи на факта, че идваме като изпаднал от Лига "В" отбор.

Заедно с нас са отборите на Турция, Словакия и Северна Ирландия, които няма как да ни бъдат съперници в групата.

По традиция, в нашата група ще има по един отбор от останалите три урни, а ето как изглеждат те:

Урна 1: БЪЛГАРИЯ, Турция, Словакия, Северна Ирландия

Урна 2: Гърция, Беларус, Северна Македония, Люксембург

Урна 3: Литва, Грузия, Азербайджан, Косово

Урна 4: Казахстан/Молдова, Кипър/Естония, Гибралтар, Фарьорски острови

* През март двойките Казахстан - Молдова и Кипър - Естония ще изиграят мачове, за да определят кой от тях остава в Лига "С" и кой в "D".

Така хипотетично Бъглария може да е в група например с Люксембург, Азербайджан и Гибралтар.

Разбира се, има го доста по-неприятният вариант - Гръция, Грузия и Кипър.

При всички положения, сблъсъци с подобни отбори изгледат доста по-лесен път към Европейското, отколкото битка с тимове като Италия и Швейцария, срещу които видяхме колко сме далеч от истината.

Ако УЕФА запази форматът от квалификациите на предишното Европейско, то при спечелване на групата си, България ще бъде в най-неприятния случай ще бъде въвлечена в баражи с отбори като Турция, Словакия Гърция, Северна Ирландия и Северна Македония.

Ако пък някой от тези тимове вече се е класирал чрез квалификациите, то той няма да ни бъде съперник в тези баражи.

Разбира се, че България в никакъв случай няма да е фаворит, но все пак при добър жребий за група и малко късмет в баражите, Лигата на нациите изглежда доста по-лесният вариант да се класираме на голям форум. Това не сме правили вече 17 години.

Всичко обаче минава през спечелване на групата, която ще научим малко след 19 часа днес.

Снимка: Bulphoto