В неделя предстои третото за сезона издание на най-големия мач в родния футбол, този между ЦСКА и Левски.

Изобщо не е малка вероятността да има и четвърто издание под формата на финал за Купата, което ще бъде великолепен завършек на футболния сезон у нас, но до такъв мач има страшно много време на фона на бурните събития около двата ни гранда.

В неделя те ще бъдат без двата си символа край тъчлиниите - треньорите Стойчо Младенов и Станимир Стоилов.

Това е сигурен факт, защото Младенов изтърпява наказание от три мача заради червен картон, а Стоилов получи такъв след вчерашния мач в Разград, като при всички положение няма да е на линия за дербито.

Това, което обаче всеки фен на двата отбора се пита е, дали двамата ще липсват само принудително за неделното дерби, или за постоянно ще се разделят със своите постове.

И всичко това се случи в рамките на много бурни три дни, които разтърсиха сериозно ЦСКА и Левски, а развръзката по тези казуса може да бъде в следващите часове.

В ЦСКА напрежението съществуваше вече няколко седмици заради слабите резултати и безличната игра, но това напрежение придоби съвсем други размери, когато на специaлно свикана от него пресконференция, Стойчо Младенов в прав текст заяви, че от декември не си говори със собственика Гриша Ганчев.

Причината: тоталното изключването на Младенов от селекцията на клуба.

И бомбата дойде 24 часа по-късно. ЦСКА постигна една от най-важните си победи през сезона, като с 2:0 в Овча купел срещу Славия изглежда, че за трета поредна година ще достигне финал за Купата на страната.

На фона на първите поводи за "червени" усмивки от месец насам, Стойчо Младенов официално обяви пред чакащите го репортери, че си подава оставката, а синът на Гриша Ганчев - Данаил, е уведомен за това.

И така последваха 24 часа на неизвестност. Първо се завъртя името на сърбина Саша Илич като, едва ли не, сигурен нов треньор. Вчера обаче имаше среща на Младенов с шефовете, след която окончателно решение по неговата оставка нямаше.

Ясен знак, че се водят някакъв вид преговори и вероятно има вариант Младенов да оттегли оставката си, ако получи правата и свободата за действие, които иска.

Вероятно днес ще има окончателно решение, защото феновете на ЦСКА чакат нетърпеливо. Те знаят, че ще гледат дербито без Стойчо Младенов на резервната скамейка, но дали ситуацията ще е такава и по време на реванша срещу Славия?

Снимка: Bulphoto

На другият полюс на емоциите бе Левски в последния месец, защото под ръководството на Станимир Стоилов отборът наистина заигра добър футбол и постигаше силни резултати.

Имаше еуфория сред феновете, започналият с три поредни загуби сезона тим изведнъж се оказа съвсем реален претендент за третото място, а вчерашният мач в Разград бе "черешката на тортата" от завръщането на Стоилов на "Герена".

Рядко роден тим надиграва Лудогорец на собствения му стадион, но "сините" го сториха и спечелиха заслужено.

И докато феновете празнуваха успеха, на терена настана суматоха, а бесният Станимир Стоилов едва бе удържан от помощниците си. Мъри очевидно търсеше саморазправа с някого от лагера на Лудогорец, заради което получи червен картон, но не стана напълно ясно какво се случва.

Минути след мача той изстрелял неофициално пред репортерите, че е време да се маха от българския футбол.

Дали фраза в пристъп на гняв, дали решение, което той ще вземе окончателно, също на този етап няма никаква яснота.

Но е факт, че с тази фраза той разтресе иначе доста спокойната и може би най-приятна обстановка в "синьо" за последните няколко години.

Мъри няма да води Левски в дербито срещу ЦСКА, но това, което днес тормози феновете е, ще ли продължи той работа в клуба, или една абсурдна случка в Разград ще го откаже.

Стойчо Младенов и Станимир Стоилов преди всичко показаха, че са личности и характери, които имат нужната осанка да водят двата ни гранда и да се опълчват без страх на хегемона Лудогорец.

Но дали тази седмица няма да преобърне съдбите на двата ни най-популярни клуба?

Снимка: start-photo.bg