Навръх 32-рия му рожден ден в неделя, Хабиб Нурмагомедов чу сравнения с Мохамед Али като ефект върху феновете на бойните спортове в мюсюлманския свят, но побърза да се разграничи от тях.

Шампионът в ММА, който няма загуба в 28-те си професионални мача, коментира темата пред руското издание на медията True Gym MMA.

"Некоректно е да ме сравняват с легенда като Али. Единственото общо между нас е, че и двамата сме шампиони на някакво ниво. И сме мюсюлмани... Всичко останало, особено нещата извън ринга, са несравними.

Говорим за човек, който е направил страшно много за правата на тъмнокожите в Америка. Али е символ на тяхната битка. А по онова време те са третирани лошо в тази страна, нали?

Той е от друга раса, аз не съм черен, нито към боксов шампион. Не разбирам как ме сравнявате с него? Неуместно е.

Ако аз бях с черен цвят на кожата, ако бях боксов шампион, кой знае как щях да се държа и какво щях да опитам да постигна извън ринга, в реалния живот...

Ако можем да имаме такова пряко сравнение, бихме могли да говорим за това, че с Али имаме нещо общо."

Нурмагомедов се завръща на 25 октомври срещу Джъстин Гейджи за 29-ия си мач в ММА. Това ще е и първият му бой след трагедията, която бе на път да го откаже от спорта.

През юли Хабиб загуби баща си, който почина със сърдечни проблеми и усложнения, причинени включително и от коронавирус.