Легендарната американска тенисистка Пам Шрайвър разкри любопитна истина за отношенията си със своя треньор Дон Канди.

Бившата номер 3 в световната ранглиста е имала изключително травмиращи отношения с него. Тя е била на 17 години, а той на 50, когато между тях е избухнала любовна афера.

"Дон никога не ме е тормозил сексуално, но го правеше психически. Имам смесени чувства към него. Той изневеряваше на жена си с мен, но не беше извратеняк. Беше честен с мен и изключително сериозен. Обичах го. Връзката ни продължи 5 години, а после се разделихме.

Ако той беше по-информиран, какви са трудностите да тренираш младо момиче щеше да бъде много по-мил с мен. Трябваше да премина през психологическа терапия, за да осъзная, че вината не е била моя. Той създаде цялата неприятна ситуация", каза тя пред BBC Sport.

Шрайвър е решила да говори сега по темата, защото смята, че мнозина млади спортистки са в нейното положение.

"Подобни психологически травми от страна на треньорите са често срещано явление в спорта. Моят опит, като професионална тенисистка и коментатор го доказва. Видяла съм много. Всеки път, когато чуя за спортистка, която е гадже с треньора си, появява се червен флаг в съзнанието ми. Всеки един спортист, който чете това интервю. Искам да знае, че трябва да наложи лични граници в общуването си. Подобни връзки са неморални и носят тежки последствия", допълни 59-годишната Шрайвър.

Памела Шрайвър е една от най-успешните американски тенисистки на 20 век. Има 133 титли в кариерата си, 21, от които на сингъл. Редовен участник в състезанията по тенис на двойки, като редовно партнира на Мартина Навратилова. Шрайвър е златен медалист на двойки от Олимпиадата в Сеул през 1988 година, където тя печели финала заедно със Зина Гарисън.

Снимка: Getty Images