Миналогодишният финалист от US Open - Даниил Медведев, се класира за полуфиналите на турнира без да е загубил сет.

В руското дерби на турнира, той победи сънародника си Андрей Рубльов със 7:6, 6:3, 7:6 за 2 часа и 27 минути игра.

Двамата руснаци, които са големи приятели извън корта, изиграха доста интересен мач, който обаче приключи в три сета заради почти безупречното представяне на Медведев. В огромни части двубоят бе изключително равностоен, а едва единият пробив за 33 гейма го показва.

Медведев обаче е далеч по-опитният тенисист що се отнася до мачове на Голям шлем, а това си пролича отлично в решителните моменти на днешния мач.

Световният №5 дори имаше физически затруднения, но това не му попречи да поддържа високо темпо през всичките почти два часа и половина.

Рубльов също се представи на добро ниво, но непредизвикани грешки в решителните точки му костваха участието в турнира.

Първият сет завърши без пробив и с много продължителни разигравания, които на моменти изглеждаха безкрайни. Двамата пласираха отлични удари, които почти винаги опонентът успяваше да върне, като логично се стигна до тайбрек.

В него Рубльов поведе с 6:2 и сетът изглеждаше в ръцете му, преди да дойде ужасяващият срив в играта му. Медведев успя да постигне рядко срещан обрат и с 6 поредни точки открадна сета.

В този миг нервите на Рубльов не издържаха, а в тяхна жертва се превърна ракетата му.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Вторият сет в мача също се развиваше равностойно, докато в шестия му гейм Медведев не достигна до първия и единствен пробив в мача.

Това му помогна да поведе с 4:2, той затвърди пробива за 5:2, след което нямаше проблем в следващото си подаване да се поздрави със спечелването на сета с 6:3.

Третият сет напомняше първия, като почти нищо не разделяше двамата, а дългите разигравания на високи обороти бяха част от почти всеки гейм.

Това развитие доката нещата до тайбрек, в който след по два разменени минипробива, резултатът бе 5:5.

Даниил Медведев достигна до първия си мачбол при 6:5, а след това нов минипробив му донесе успех в тайбрека и съответно в мача.