Един от бившите треньори на Григор Димитров говори за периода, в който работи заедно с първата ракета на България.

Аржентинецът Франко Давин разкри интересни детайли от "кухнята" за месеците от края на 2015-а до средата на 2016 г., когато пое нещата около тренировъчния процес на Гришо.

В интервю за сайта Punto de Break, опитният наставник говори за невероятния таланат и способности на Димитров, но и за проблемите около неговото развитие.

"Григор беше особен случай - казва човекът, който помогна на Хуан Мартин дел Потро да спечели US Open през 2009-а и Гастон Гаудио да вземе "Ролан Гарос" пет години по-рано. - Изключителен атлет, а тенис талантът му бе безграничен. Невероятен тенисист!

Възможно е аз да бях този, който допусна грешка.

Опитах да променя бекхенда му по средата на сезона. Бях уверен, че тази промяна е наложителна. Честно казано, бях изненадан, че той започна да прави новия удар още на следващия ден. Толкова надарен с талант играч е Димитров.

Проблемът идваше от работата с психиката му. Казвах му: Не мисли за резултатите и за ранглистата, не сега. Ще дойдат, но по-късно, първо сложи нещата в ред в играта си. Оказах се прав - той имаше невероятна 2017-а, когато аз вече не бях край него...

Сравненията с Федерер също влияеха. Такива неща не улесняват психиката на един млад играч. Естествено, че той не е Федерер. Но кой е? Но Григор спечели турнири "Мастърс", стана и №1 на финалите на ATP, изобщо - кариерата му е чудесна."

Давин говори и по други теми, като най-интересната е за влиянието на социалните мрежи върху играчите.

"Използват ги твърде много, това не ми харесва - казва аржентинецът. - Ровят в телефона от момента, в който се събудят, до заспиването. Не може да не им пречи. Твърде голям разход на енергия и концентрация е..."