Новак Джокович разкри неподозиран досега факт от кариерата му, като съвсем рано в нея е имал избор за коя страна да играе. Семейството му е взело решението да не изменя на сръбския флаг, въпреки че предложението от британската федерация е било "много добро и изкушаващо".

В интервю в Испания, Ноле разкри подробности от историята.

"Беше по времето, когато играех още юношески турнири и се справях доста добре - разкри световният №1. - Участвах на сериозни международни изяви на тази възраст, очевидно са ме забелязали там.

Получихме оферта, която бе наистина много добра - да сменим националността ми и да играя за Великобритания. В онзи момент от живота ни, това щеше да реши на практика всеки проблем, който семейството ми имаше.

Но въпреки това, те отказаха предложението. Естествено, че не съжалявам."

Сърбия с Ноле спечели ATP Cup преди няколко месеца в Австралия, а е носител и на Купа "Дейвис" с големия си ас в състава. Джокович е един от играчите в тура, който никога не е крил патриотизма си.

Той дари 1 милион евро в разгара на пандемията изрично на болниците в родната Сърбия.

Новак говори в интервюто и за самото начало на кариерата и колко трудно е било за родителите му да подкрепят сина си по пътя към големия спорт.

"В един момент стана наистина тежко - казва Дкожера. - Татко извади една банкнота, спомням си съвсем ясно. Беше от 10 германски марки. И каза - това е всичко, което имаме.

Бизнесът им с ресторанта не вървеше, а всички техни жертви са били за моята кариера. Малко по-късно се случи и това с офертата на британците, можете да си представите колко изкушаваща е била тя за родителите ми."