Новак Джокович показа голяма класа и поздрави на руски език Даниил Медведев часове, след като загуби от него финала на US Open.

Мачът в Ню Йорк сложи кръст на надеждите на сърбина за годишен Голям шлем, а за световният №2 Медведев това бе първа титла от някой от четирите най-големи турнира в тениса.

"Молодец! Аплодирую", написа в профила си в социалните мрежи Ноле, като преди това на английски бе отправил поздравления и към Даниил, и към шампионката при жените - сензационната тийнейджърка Ема Радукану.

"Поздравления за шампионите! Невероятна приказка при жените, две тийнейджърки на финал... Ема Радукану - ти си фантастична! Даниил - напълно заслужи първата си титла в Шлема, шампионе!".

Медведев отвърна също няколко часа по-късно, без да показва невероятни емоции (той май никога не го прави):

"Новак, ти оставаш номер едно и няма как това да се промени с един мач. Победата ми в Ню Йорк на финала е сбъдната мечта и знаех, че ще трябва да победя теб, ако искам да стигна до титлата. Продължавай да си голям шампион!"

Руснакът направи и любопитно разкритие.

След последната точка на финала той легна на корта и изплези език по много странен начин, вместо да крещи бурно, да мята ракета, да вика към тълпата... Нещата, които обикновено правят в емоциите си шампионите. Оказва се, че това е радост, вдъхновена от видеоиграта FIFA и по-точно от нещо, което се е превърнало в символно при тенисистите от тура.

"В съблекалнята играем много на FIFA и когато някой поведе с няколко гола, прави тази радост, наричаме я "умряла риба" - разсмя се Медведев на въпрос за странната мимика. - Момчетата знаят за какво става дума, това е легендарно между нас. Бях си наумил да го направя, ако случайно спечеля мача..."

Изобщо - странна птица е Даниил.

Но е категоричен №2 в ранглистата и вече дори изобщо не е далеч от Джокович - на по-малко от 1500 точки назад, сравнено с близо 4 хиляди в началото на годината.

В същото време Радукану, сензационната шампионка при жените, изобщо не бърза да се прибира в Лондон. Тя си взе няколко дни ваканция и обикаля като турист Ню Йорк, снимайки се на култови места из града. Най-куриозно бе как публикува в Инстаграм профила си фотос на "Таймс Скуеър" пред огромен постер с нейния лик и купата - билборд, поставен там от организаторите на US Open.

"Най-якото нещо на света! Не съм и мечтала, че някога ще го видя!", написа под снимката Ема.