Роджър Федерер призна откровено, че на два пъти през годините е бил пред отказване от тениса заради семейството си, и най-вече - заради съпругата Мирка.

Маестрото говори в голямо интервю за в. "Таймс" по теми, свързани с плановете му за следващите сезон или два, евентуално спиране на активната кариера, както и за миналото.

"Тя е невероятна - казва за Мирка великият тенисист. - По отношение на подкрепата, която съм получил от нея през годините, не бих могъл да искам повече.

Тя се отказа от тениса с лекота заради нашата връзка (през 2004-а - б.а.). И знаете ли - аз бях на път да направя същото, за да остане тази връзка достатъчно здрава.

Бях готов, но тя не го допусна. Заради семейството ми и Мирка щях да оставя кариерата си. Тя е на второ място, те са по-важни. Не се наложи да избирам между тениса и това да останем заедно, за щастие. Но съм убеден какъв щеше да е изборът ми."

Двамата са заедно от 2000-а година, а официално са семейство след сватбата им през 2009-а. Имат две двойки близнаци - Мила и Чарлийн (на 10) и Лео и Лени (6).

Карето хлапета пътува на големите турнири с татко, като Роджър разкри с усмивка какъв организационен хаос предизвиква всяка една такава екскурзия до Ню Йорк за US Open, например.

Федерер разкри и новина - двамата с Мирка са направили лично дарение от 1 милион швейцарски франка на най-засегнатите от пандемията семейства в родината им.

"Искахме да помогнем, можем да го направим и бяхме длъжни да го сторим", обясни човекът, който има 20 титли от Големия шлем и е смятан от мнозина за най-добрият в историята на този спорт.