Роджър Федерер постигна първата си победа на финалния Мастърс в Лондон след 7:6(2), 6:3 над Матео Беретини за час и 20 минути игра.

Така швейцарецът запазва шансовете си за класиране на елиминациите от Група "Бьорн Борг", където са още Новак Джокович и Доминик Тийм, които играят по-късно тази вечер.

Поражението за Беретини е второ след това от Джокович и означава, че той няма как да се класира след най-добрите четири.

Успехът за Федерер идва след загубата от Тийм и бе заслужен - играта му бе далеч по-балансирана и липсваха множеството непредизвикани грешки, които напоследък за неизменна част от играта на днешния му съперник.

Беретини стоя много добре в първия сет, сервираше добре, излизаше на мрежата и стигна до тайбрек, след като спаси сетбол при 5:6 гейма. В решителния 13-и гейм обаче напрежението му дойде в повече и грешките донесоха аванс на Федерер от 4:1, който бе запазен за триумф със 7:2 точки.

Във втората част представянето на италианеца се внуши и си пролича по-големият опит и класа на Маестрото. Сетът започна с пробив на нула, а при 4:3 гейма във втория сет швейцарецът имаше много затруднения. Трябваше да спасява три точки за пробив, но го стори и завърши мача на подаването на съперника.

Това беше втората му чиста победа над Беретини през годината, но сега предстои най-трудният и важен тест - Новак Джокович. При загуба от сърбина Федерер почти сигурно ще отпадне от надпреварата.