Френският ветеран в тениса Жил Симон изненадващо обяви пауза в кариерата си, която според медиите в родината му обаче може да означава и край за него като професионален играч.

Бившият №6 съобщи новината в Туитър, а като основни причини посочи неясните условия и сложните пътувания за всеки турнир, както и психическото претоварване.

"За съжаление вече не съм в състояние на играя и пътувам при тези условия. Трябва да си взема почивка, за да се предпазя психически. Надявам се, че желанието ще се завърне възможно най-скоро. Благодаря за подкрепата", написа той.

36-годишният Симон със сигурност не е в най-добрата си форма, но едва ли точно това е причината за изненадващата пауза.

В момента той е №68 в света, като напусна Australian Open още в първия кръг, но пък загуби от Стефанос Циципас, който впоследствие игра полуфинал.

В последните месеци той също така изигра два мача на подгряващия турнир в Мелбърн, бе и в София, където започна от квалификациите, за да достигне до втория кръг на основната схема.

Причината френските медии да вярват, че тази уж кратка пауза може да се окаже край на кариерата, е скорошно интервю на Симон. В него той говореше за отказване от професионалния спорт, като сподели, че ще го направи когато не е в състояние да поддържа необходимото психическо и физическо ниво.

Той също така доста сериозно говореше за навлизането си в треньорството. Говореше за тази крачка с доста по-сериозна страст, отколкото за мачовете си.

Жил Симон е в професионалния тур от 2002-а, като до този момент спечели 14 титли, а в Големия шлем най-сериозните му постижения са два четвъртфинала.

Макар никога да не се превърна в голям шампион, в последното десетилетие той незименно бе част от елита на тениса, като също така в дълги периоди бе и първа ракета на родината си Франция.