Австралия се разбунтува срещу организирането на турнира от Големия шлем в Мелбърн през февруари и най-вече срещу начина, по който играчите бяха вкарани в страната, за да започнат 14-дневна карантина.

Реакциите на пристигащите от четвъртък световни звезди в тениса никак не е позитивна в страната домакин, която ще приеме Australian open от 8 февруари.

В момент, в който по груби сметки около 37 хиляди австралийци по света не успяват да се завърнат в страната си заради стриктния режим на влизане и постоянно отложените полети, тенис организаторите вкараха на летищата в Мелбърн и Аделаида десетки чартъри с около 1200 души на борда, при това само за няколко часа.

И това разяри много австралийци, които чакат близките си да се приберат у дома от есента, но полетите им от различни точки на света постоянно биват пренасрочвани и анулирани.

Страната има "таван" с лимит за седмично приемане на полети, при това - само от определени дестинации. Затова и организаторите на Australian Open направиха квалификациите в Доха и Дубай, откъдето влязоха част от участниците, преминали пресявките при мъжете и жените. Сред тях е и Цветана Пиронкова.

Другите дойдоха с полети от САЩ, като европейските играчи се наложи да пътуват до Щатите в специален "коридор", а оттам да се отправят към Мелбърн и Аделаида.

Всички играчи, треньори, служители, съдии и екипажите на тези чартъри бяха тествани веднага след пристигането в Австралия и тази сутрин бе обявено, че два от тестовете са положителни.

Не става дума за тенисист, а за един пилот и служител на турнира (вероятно съдия). Всички останали 66 души на борда на самолета, с който те са влезли в страната, ще са под наблюдение като лица в близък контакти ще бъдат изследвани отново след 72 часа.

Знае се, че този полет е от Лос Анджелис, а не от Близкия изток.

Напрежение има и сред властимащите в Австралия, разделена на автономни провинции със собствени управляващи правителства. 

Транспортният министър на щата Ню Саут Уелс обвини директно колегите си от Виктория (където е Мелбърн), че нарушават правилата и прилагат двойни стандарти.

"Всичко това е много неприятно, недобре обмислено и дразнещо за хората - каза Андрю Констанс. - Разбирам, че става дума за голямо международно състезание. Но хората са отчаяни, някои от тях чакат от месеци начин да влязат в страната и да се приберат при близките си. Трябва да сме много внимателни и постоянни в отношението си, защото говорим за деликатна ситуация, в каквато досега не сме изпадали."