Григор Димитров отпадна още в първия кръг на Мастърс турнира на клей кортове в италианската столица Рим. Първата ни ракета загуби с 4:6, 6:7 от испанския квалификант Алехандро Давидович Фокина, който е №48 в световната ранглиста. Григор е номер 17 от близо месец.

Димитров изигра нов безличен мач, изпъстрен с много грешки и на моменти - с видимо недостатъчна мотивация за победа. Това е негова трета поредна загуба в първи кръг, като по подобен начин българинът напусна и Мастърса в Мадрид преди седмица. Там пък го победи непретенциозният южноафриканец Лойд Харис.

Днес го надви Алехандро Давидович Фокина в първия мач помежду им, като с доста повече мотивация и отлична игра в защита, испанецът заслужено намери място във втория кръг на турнира. Още с началото на мача се видя по-голямата агресия на Давидович Фоикина, който се защитваше отлично и просто чакаше Григор да сбърка. А това се случваше често.

Все пак българинът успяваше да взима подаванията си докато не дойде седмият гейм и пробивът за испанския му опонент. И пак се случи по един доста характерен за Григор начин - с двойна грешка. Българинът водеше с 40:15, последва хубав минаващ удар на съперника, две топки в аут от Гришо и кошмарната двойна грешка.

Шансът за рибрейк дойде бързо, още в следващия гейм. С него Димитров можеше да се върне в сета, но дори и на втори сервис опонентът му се спаси с хубав форхенд по правата. Така Давидович Фокина поведе с 5:3, а после нямаше особен проблем да затвори първия сет с 6:4.

Във втория, за съжаление, нямаше особена промяна в играта на Григор. Някак вяла и без искра, с доста грешки и на моменти сякаш без никакво желание. Вероятно вътрешно не е било така, но по никакъв начин българинът не показа агресията, мотивацията и хъса, необходими за ниво турнир от категория 1000.

Двамата пропуснаха шансове за пробив в първите два гейма, докато не дойде шестата част и първото пробуждане на Гришо в мача. Давидович Фокина допусна две двойни грешки и даде аванс от 40:15 на Григор, който този път се възползва от открилия се шанс - 4:2 гейма.

Проблясъкът обаче бе твърде кратък, защото още в следващия гейм Димитров върна жеста с двойните грешки. Това даде брейкбол на испанеца, а последвалата грешка от смач воле затвърди рибрейка.

Григор изпусна златния си шанс в десетия гейм, когато водеше с 5:4 и стигна до два сетбола. Българинът ги пропусна, а при отразяването на единия от тях, Давидович Фокина нарани ръката си и се наложи медицински таймаут за спиране на кървенето.

Дори това не се отрази на играта на испанеца, който докара нещата до тайбрек, в който се разправи с Димитров с резултат 7:2.

Този тайбрек стартира леко комичено с по двойна грешка от двамата, но след това колебанията на Гришо продължиха, а пределно мотивираният Алехандро Давидовчи Фокина върна концентрацията си и заслужи победата.

Той ще срещне във втория кръг британеца Камерън Нори.