Доминик Тийм отстрани Рафаел Надал на полуфиналите в Барселона след победа с 6:4, 6:4 в мач, който продължи малко повече от два часа.

Така испанецът пропуска да спечели втори пореден турнир, в който триумфира на любимата си червена настилка през миналата година.

По-притеснителното за него обаче е самото му представяне. Единственият му силен период в мача бе в самия край, когато заигра по-добре от съперника и поведе с 40:0 на негов сервис, но допусна пълен обрат и изгуби двубоя.

Това бяха единствените три точки за пробив пред испанеца в целия мач, като преди това игра много неубедително - правеше много непредизвикани грешки и не вкарваше първия си сервис.

Това обаче не отнема от представянето на Тийм, който отново се оказва най-неудобния съперник на Матадора. Австриецът спечеели 76% от точките си на първи сервис, но сякаш голяма разлика дойде при втория. След него взе 69% срещу само 43% за Надал.

Снимка: AP/БТА

Тийм бе много по-стабилен от основната линия и показа по-голямо разнообразие. Това е общо четвъртата му победа срещу Рафа.

Ще играе за 13-а титла в кариерата си и общо девета на клей кортове. Надал ще изгуби 320 точки в ранглистата, но това не застрашава второто му място, тъй като има значителна преднина пред Александър Зверев.

Във финала Тийм ще се изправи срещу Даниил Медведев в неделния следобед.