Една от големите звезди на женския тенис - Мария Шарапова, обяви края на своята професионална кариера.

Новината идва доста изненадващо - рускинята е само на 32 години и се очакваше, че има амбиция пак да гони върха, въпреки че в последните сезони имаше проблеми с травми.

Руската суперзвезда в тениса каза "сбогом" със собствен материал в списание "Vanity Fair", в който споделя, че причината се крие в нейното тяло и споменатите неприятности с травми в рамото.

Бившата номер едно в света Шарапова се оттегля с 5 спечелени титли от Голям шлем и 28 години от живота посветени изцяло на спорта.

Тя спечели своя първи голям турнир през 2004-а, когато е едва на 17 и грабна титлата на "Уимбълдън".

Рускинята има по един трофей от Откритите първенства на Австралия и САЩ, както и две титли от "Ролан Гарос".

За Русия печели олимпийско сребро от игрите в Лондон през 2012-а, извежда страната си и от триумф във "Фед Къп" през 2008-а.

През 2016-а Шарапова даде положителна допинг проба, в която бе открито наличие на веществото мелдоний. Руската звезда бе наказана за две години от Международната тенис федерация, като от този момент кариерата й тръгна надолу.

Тя така и не успя да се завърне на топ ниво в тениса, а затова спомогнаха и непрестанните проблеми с контузии. За последната година Шарапова изигра едва 11 мача, като в тях постигна само три победи.

"Давайки живота си на тениса, той ми даде живот.

Ще ми липсва всеки ден. Ще ми липсват тренировките, ежедневието, ставането преди изгрев, връзването на лявата обувка винаги преди дясната и затварянето на вратата на корта преди да отправя първия си удар за деня.

Ще ми липсва отборът, треньорите. Моментите, в които стоя с баща си на скамейката. Поздравите на мрежата, независимо дали като победител или губещ, както и състезателите, които ме караха да давам най-доброто от себе си.

Тенисът е моята планина. Имаше много долини, препятствия, изкачвания. Но гледката от върха е страхотна. След 28 години съм готова да тръгна из друга планина. Ще го направя със същото желание и здрава работа, но и с уроците, които вече съм научила.", написа тя.