Трикратната шампионка в турнирите от Големия шлем Наоми Осака заяви, че няма да дава пресконференции на тазгодишния "Ролан Гарос".

Според японката, която е №2 в световната ранглиста, те са излишни и само товарят психическото здраве на играчите. Тя смята, че спортистите не трябва да бъдат задължавани да участват.

"Здравейте на всички. Надявам се, че сте добре. Пиша това, за да ви уведомя, че няма да давам пресконференции по време на Ролан Гарос. Често съм имала чувството, че хората изобщо не ги интересува психичното здраве на спортистите и все повече се уверявам в това всеки път, когато гледам пресконференция или участвам в такава.

Често ни карат да седим там и да отговаряме на въпроси, на които сме отговаряли много пъти досега, или на такива, които ни карат да се съмняваме в себе си. Гледала съм много клипове на спортисти, които рухват по време на пресконференция след загуба. Знам, че вие също сте гледали доста такива.

Мисля, че това е просто начин да риташ човек, когато е паднал, и наистина не виждам смисъла. Решението да не давам пресконференции по никакъв начин не е насочено срещу турнира или медиите. Много журналисти са ме интервюирали през годините и поддържам приятелски отношения с повечето от тях.

Ако обаче организаторите смятат, че могат просто да ни казват "Проведи пресконференцията или ще те глобим" без изобщо да се интересуват от психичното здраве на играчите, тогава просто ще се изсмея на това. Надявам се, че глобите, които ще ми бъдат наложени за неявяване на пресконференциите, ще бъдат насочени към благотворителни организации, работещи в областта на борбата с проблемите с психичното здраве" - споделя в становището си японката.