Вече напълно официално, Новак Джокович бе обявен за №1 през сезон 2020 в тениса. Завършването му на тази позциия бе ясно още преди седмица след постигантите от него две победи във Виена.

Все пак на теория съществуваше вариант, при който Рафа Надал да спечели титлата в Париж, а след това да се появи в София, където също да триумфира. Именно заради това от АТР нямаше как официално на обяват новината.

Рафа Надал обаче отпадна на полуфиналите във френската столица, а името му не фигурираше по време на жребия за Sofia Open, което огициално направи Ноле №1 през сезона.

Така той за шести път е най-добър през даден сезон, като по този показател изравни рекорда на идола си Пийт Сампрас.

"Пийт е играчът, на когото се възхищавах като дете. Да изравня рекордът му е сбъдната мечта за мен.

Ще продължавам да се стремя към това да бъда по-добър играч, да постигам още успехи и да подобрявам още рекорди в спорта, който обичам с цялото си сърце", сподели Ноле.

През странния и доста по-кратък сезон 2020 заради пандемията, Джокович грабна една титла от Голям шлем. Тя бе в началото на годината в Австралия, малко след като сърбинът изведе родината си до триумф на АТР Cup. Осве това той спечели и Мастърса в Рим, с което стана №1 по спечелини турнири от тази категория - 36.