Даниил Медведев се размина с втори пореден финал на US Open, но пък се забърка в сериозен скандал по време на битката срещу Доминик Тийм в полуфинала.

Австриецът спечели с 6:2, 7:6, 7:6, но това далеч не бе рутинно 3-0 сета, както изглежда от самия резултат. Тийм ще играе в неделя за титлата срещу Александър Зверев, който достигна първия си финал в Шлема с голям обрат - 3:6, 2:6, 6:3, 6:4, 6:3 над Пабло Карено-Буста.

Така за първи път ще имаме шампион в турнир от четирите най-важни, който е роден след 1990 г. Зверев е на 23 г., а Тийм - на 27. Доминацията на тримата големи Надал, Джокович и Федерер е брутална, а този факт я подчертава вероятно най-силно.

За да е на финала обаче Тийм мина през ключов момент в първия сет, за който призна след мача, че сам е останал смутен.

При 2:3 и без пробив до този момент, Медведев сервираше. При 40-40 той прати първо подаване видимо в аут, но Тийм направи ретур, а руснакът сложи ракетата си рутинно и прати топката в мрежата, знаейки, че ще има решение за втори сервис.

Такова обаче не се чу. И двамата тенисисти гледаха слисано, преди Даниил да поиска "ястребово око", което да покаже, че сервисът му е бил дълбоко аут. Иначе губеше точката. Арбитърът Дамиен Дюмюс обаче отказа преразглеждане с аргумента, че са направени два удара след въпросния спорен такъв. А той бе толкова далеч извън линията, че е невероятно как нито лайнсмен, нито съдия на стола не го видяха.

Медведев полудя, мина оттатък мрежата в полето на Тийм и показа с ракетата си колко аут е била топката. И получи наказание - а с това загуби гейма и бе пробит за 2:4.

Това вече изкара от релси руснака, който тегли мощна тирада на корта:

"Това е смешно... US Open е цирк, човече... Видяхме вече как стават нещата, нали? В четвъртия кръг (визира дисквалифицирането на Новак Джокович - б.а.). Какво направих? Убих ли някого? Извинете, ако съм убил някого... Минал съм в полето на другия играч... Невероятно, Боже господи!".

Нататък нервите влязоха в играта на този иначе безкрайно невъзмутим тенисист и той допусна бърз пробив пак - 2:6.

В следващите два сета играта бе напълно равностойна, а Медведев изпусна сетболи, за да загуби с тайбрек - 6:7, 6:7.

Тийм отива на четвъртия си финал в Шлема, но дотук още няма титла. След мача той коментира с чувство за хумор:

"Или е дошло време да взема първата си победа, или ще се обадя на Анди Мъри, за да ги поговорим и да се утешаваме взаимно. Той знае как е да си 0-4 във финали от Шлема..."

Британецът изтърпя разочарованието на пет загуби във финали, преди да спечели трите си титли от турнирите в Големия шлем.