Заплахатa, която Асоциацията на професионалните тенисисти отправи към "Уимбълдън", ще бъде спазена.

Заради забраната руски и беларуски играчи да не играят в надпреварата, "свещената трева" ще е нещо като демонстративен турнир от Големия шлем, тъй като в него няма да се печелят точки за ранглистата.

Това няма да важи за по-малките турнири под шапката на Великобритания - тези в Куинс и Ийстбърн.

"С голямо съжаление обявяваме, че останахме без друга опция", написаха от ATP.

"Правото на тенисистите да получават място на турнирите на база на резултатите си и без да се сблъскват с каквато и да е форма на дискриминация е един от основополагащите принципи на ATP. Решението на "Уимбълдън" да откаже участие на руските и беларуските тенисисти е в разрез с този принцип, както и обективността на световната ранглиста. Поради тези обстоятелства с огромно съжаление заявяваме, че няма друг вариант освен да не присъждаме точки за ранглистата на тазгодишното издание на "Уимбълдън", се казва в официалното съобщение.

Тази мярка може да доведе до масов бойкот от голяма част от играчите, които са твърдо против санкциите срещу колегите си от Русия и Беларус. Звезди като Даниил Медведев, Арина Сабаленка, Виктория Азаренка, Андрей Рубльов и Аслан Карацев няма да могат да играят само и единствено заради решенията на техните правителства, въпреки че са си спечелили с победи това право.

Друг интересен казус е какво ще стане с точките на миналогодишния шампион Новак Джокович. Ако той загуби тези 2000 точки, ще загуби и първото си място в ранглистата.

ATP подчертава, че подобно на "Уимбълдън" също осъжда действията на руското правителство срещу Украйна, но това не оправдава действията от организаторите на турнира и дискриминацията срещу въпросните играчи.

Това е втори сериозен трус за турнира от Големия шлем, като припомняме, че той бе единственият, който не се проведе през 2020-а заради пандемията от коронавирус.

Припомняме, че организаторите на "Уимбълдън" се консултираха с местното правителство преди да наложат тазгодишните санкции и получиха пълна подкрепа.