Новак Джокович е спечелил контузен титлата на Australian opeп, призна сърбинът ден след триумфа си на финала над Даниил Медведев.

Сърбинът вдигна деветия си трофей в Мелбърн, въпреки че през цялата втора седмица е играл с разкъсване на мускул в коремната област. Медицинският екип на турнира също за първи път внесе разяснения по темата, която се превърна в една от водещите около първата за годината надпревара в Големия шлем.

Новак е разкъсал мускула си в мача срещу Тайлър Фриц от третия кръг, а след това изигра още четири двубоя - срещу Милош Раонич, Александър Зверев, Аслан Карацев и Медведев. На корта срещу Фриц той загуби два сета като едва успяваше да върне топката, преди обезболяващите да подействат.

След това вървяха съмнения дали ще играе изобщо срещу Раонич, а някои експерти пък изказаха съмнения, че преиграва и драматизира, без да е наистина сериозно травмиран.

Оказва се, че няма такова нещо.

"Прегледите на скенера веднага след мача му срещу Фриц показаха разкъсване в хоризонталния коремен мускул под реброто, с големина от 1.7 милиметра - се казва в официалния доклад на медицинския щаб на Australian open. - Бяхме помолени информацията да остане далеч от публичното достояние. Самият състезател е решил дали да продължи да играе."

След финала разкъсването вече е 25 милиметра, съобщиха вчера хората от екипа на Ноле.

Снимка: Getty Images

Той трябва да почива известно време, като по първите мнения от лекари, това ще е период поне от 14 дни без никакви тренировки с ракета (заради разтега при движенията на корта), и вероятно повече от месец без игра. Позволено му е да прави упражнения в басейн и фитнес, тичане и т.н.

"Направих си изследване и в часовете преди финала - разкри Джокович, който спази традицията и занесе трофея на прочутия мелбърнски Брайтън Бийч, за фотосесия там. - Не е кой знае колко зле, нямаше болката от мача с Фриц, а и пиех доста неща за притъпяването и.

Беше невероятен турнир, невероятно изживяване. Само веднъж изобщо ми мина през ума дали ще продължа, няколко часа преди мача с Раонич. След това не съм се замислял, знаех, че ще играя до край.

Знаех, че мога да усложня лошо контузията и да се наложи много дълга почивка. Но ти си на турнир от Шлема, трябва да правиш някои жертви, нали?!

Това, което екипът ми направи за мен в изминалите 9-10 дни, няма да го забравя никога."

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images