В Париж има проблясък на оптимизъм че изданието на "Ролан Гарос" за 2020-а може да е с публика.

Това изглеждаше невероятно до преди няколко седмици, но изявление на директора на турнира Ги Форже подхрани надеждите, че може да се случи.

Очаква се тази седмица да бъдат обявени окончателно датите на надпреварата, която по програма трябваше да започне на 24 май.

Но това бе преди да настъпи пандемията от коронавирус. След това "Ролан Гарос" бе пренасрочен за 20 септември, но в момента се обсъжда дали това ще е окончателно решение.

Разговори се водят и с организаторите на US Open, за да не съвпаднат двете надпревари. Към момента, ако те останат в настоящите параметри, ще ги дели само седмица - твърде малко за пътуване и адаптация между два континента, настилки и климат.

"Вероятно все пак ние ще влезем в датите в края на септември, но се страхувам, че Ню Йорк ще има проблем изобщо да стартира - коментира Форже. - Длъжни сме да се съобразим и чакаме още развитие при тях.

Там има много въпроси. Тук вече са по-малко, но основният е какво ще правим със зрителите."

Във Франция има правителствена забрана за събиране на над 5000 души на събитие, която е в сила засега до края на август.

"Няма да бързаме по този въпрос - каза Форже. - Ще видим каква е ситуацията след месец или два.

Но вече можем да мислим за вариант със зрители, поне има някаква надежда. Имаме амбицията и сме оптимисти, че ще успеем да го направим, като едновременно с това няма да нарушаваме нищо от мерките на правителството на Франция."