Цветана Пиронкова продължава към основната схема на Мастърс турнира в Маями, след като елиминира Кати Макнали в първия кръг от квалификациите във Флорида. Българката победи със 7:6, 7:6 в голяма драма, продължила два часа и пет минути.

Мачът мина през 8 пробива, обрати, трудни моменти за първата ни ракета, но тя - както обикновено - не разочарова, когато става дума за показателя "характер". Цвети използва всичко от своя опит на дългогодишна състезателка от елита в тениса, за да преодолее 19-годишната си съперничка.

Двубоят стартира по най-лошия възможен начин - пробив в подаването на Пиронкова и предимство за световната №117 Макнали, считана за един от големите таланти на САЩ. Българката върна пробива за 2:2, а после нанесе своя втори удар на подаването ан американката за 4:2 и изглеждаше, че контролира събитията в първия сет. Но дойде срив - Макнали спечели четири поредни гейма от 2:5 до 6:5 и сервираше за първата част с още два пробива.

И тогава Цвети събра сили и отвърна с рибрейк на 15, за да изравни - 6:6, и да вкара този сет в тайбрек.

Драмата свърши там - смазващо 7:0 в допълнителния гейм за българката!

Вторият сет обаче предложи още емоции, като победата се колебаеше от коя страна на мрежата да се настани. При 2:3 Цвети допусна пробив и изпадна в ситуацията да догонва, но при 3:5, когато Макнали отново сервираше за сета, получи нов удар от опитната българка - рибрейк, а после спокойно затвърждаване на свое подаване.

И така - отново до 6:6 без повече пробиви.

Вторият тайбрек пак донесе радост на Пиронкова, макар и не толкова убедително като първия - 7:4, двучасова драма, но завършила с усмивки.

Пловдивчанката е във втория кръг на пресявките, където победа над Олга Говорцова (Беларус) ще я изстреля в основната схема на Мастърс турнира в Маями. Съперничката е №143 в ранглистата, с 12 места зад Пиронкова. Говорцова отстрани Мартина Тревизан (Италия) с 4:6, 6:1, 7:6.

Мачът на Цвети за влизане в същинската част на турнира от WTA 1000 е във вторник.