Русия поздрави шампионката на "Уимбълдън" Елена Рибакина, въпреки че тя не се състезава за тази страна официално от 4 години. Статутът на състезателката да играе под флага на Казахстан и позволи да участва на тазгодишното издание в Лондон, тъй като не се допускаха играчи от Русия и Беларус.

Рибакина е родена в Москва преди 23 години, живее там все още и е дете на двама руски родители. Но през 2018-а заедно с тях взе решението, че трябва да придобие гражданство на Казахстан и да мине под шапката на тази федерация, за да получи необходимото финансиране и грижи за кариерата си.

Версиите за точните причини са много, а днес шефът на руския тенис Шамир Тарпишев честити на победителката с думите: "Браво, Елена! Спечелихме!". И уточни - нормално е тя да избере друга страна, не е първата или последната, която го прави. Руските тенисисти и при момичетата, и при момчетата, са стотици и няма как системата да помогне на всички.

Самата Рибакина обаче има друго мнение за това "за кого" печели "Уимбълдън". Тя каза развълнувана след финала срещу Онз Жабур в събота:

"Благодаря на Казахстан за всичко. Там хората повярваха в мен, подкрепиха ме и - ето ме тук. Видях знамената и днес по трибуните. Благодаря! Аз представлявам Казахстан. Знам къде съм се родила, но знам и за коя страна играя."

В британските медии днес се четат куп различни трактовки на казуса.

От това, че "победата на Рибакина е провал на руската спортна система" - защото един талант е изпуснат, не е подкрепен и е потърсил реализация другаде, до малко хапливото: "Браво на "Уимбълдън", те спряха руснаците от турнира, само за да го спечели една рускиня, родена в Москва..."

Политиката и спортът продължават да крачат редом и да хвърлят сянка върху всяка новина напоследък. Например като тази, че едно 23-годишно момиче спечели "Уимбълдън". Вместо акцентът да е върху нейния успех, светът се чуди под кой флаг играе и т.н.