Лейтън Хюит знае много добре какво означава Купа “Дейвис” - международната отборна тенис надпревара, която има над 120-годишна история. Бившият №1 в света е печелил турнира два пъти в зората на кариерата си, съответно през 1999 и 2003 година, а в момента е капитан на националния отбор на родината си Австралия.

40-годишният Хюит, който е двукратен шампион от “Големия шлем” с титлите си от US Open и “Уимбълдън” в началото на века, определено не е привърженик на възможността финалите на турнира да се провеждат в Абу Даби. Международната федерация по тенис ще вземе решение следващата седмица дали арабските милиони ще влязат в действие и в този спорт, защото на заседание ще се гласува дали надпреварата да бъде преместена в емирството за следващите пет години.

Замесен в потенциална сделка е и защитникът на Барселона Жерар Пике, който участва със своята компания “Космос”, чиято мисия е да “създаде бъдещето на спорта и забавлението”.

“Смятам, че това е нелепо. Това въобще не е идеята на Купа “Дейвис”, каза Хюит след загубата на Австралия от Хърватия с 0-3 в първия мач от групите на финалите, които тази година се провеждат в Торино.

“Ако решат да направят тази сделка и да продадат душата на Купа “Дейвис” на Близкия Изток за пет години, то определено ще убият традицията и значението на турнира. Някои от най-великите ми спомени са именно от тези мачове, полуфинали и финали, пред пълни трибуни, без значение дали е ставало дума за Австралия или друго място. Атмосферата беше невероятна. Купа “Дейвис” бе на върха на пирамидата, редом до големите турнири в нашия спорт”, разяснява още Хюит.

Австралийската легенда е яростен противник на участието на Пике и компанията му в организацията на турнира, но добавя, че шефовете на международния тенис така или иначе не се интересуват особено от мнението на самите играчи.