Световната №2 и четирикратна шампионка от Големия шлем - Наоми Осака, се оттегли от започналия вчера "Ролан Гарос".

Това се случва часове, след като организаторите на турнира наложиха глоба от 15 000 щатски долара на японката. Тя бе санкционирана заради отказа си да говори пред медиите и да присъства на задължителните за турнира пресконференции.

Тя също така бе заплашена от организаторите, че при нов бойкот може да последват и по-сериозни наказания.

В дните преди началото на турнира, чрез специално съобщение в социалните мрежи, Осака обяви, че отказва да присъства на пресконференции, защото ги намира за излишни и натоварващи и без това изтормозените психически тенисисти.

Тя започна участието си с бърза победа над румънката Патриция Тиг вчера, като макар да сподели няколко думи в блиц интервюто на корта, японката така и не се яви на официалната пресконференция.

Малко след плъзналата новина за нейното отказване, Осака публикува нова своя позиция в социалните мрежи. Тя обяснява, че оттеглянето й не е бойкот спрямо турнира или поредна сцена, с която търси внимание.

Японката споделя, че почти три години страда от проблеми с депресията, а заради получилия се шум около нейния медиен бойкот, преценява, че е по-добре да прекрати участието си в турнира, за да може всички да се концентрират обратно към по-важните неща, случващи се на кортовете в Париж.

"Здравейте, това е ситуация, която никога не съм си представяла, или не съм искала да предизвикам, когато публикувах позицията си преди дни. Мисля, че в момента най-доброто нещо за турнира и останалите играчи е моето отказване, за да може ситауцията да се успокои и всеки да се концентрира върху задачите си на корта.

Не искам да бъда причина за разсейване и отвличане на вниманието. Може би времето за това съобщение не бе най-доброто, може би и съобщението ми трябваше да бъде по-ясно.

По-важното е, че никога не бих използвала психичното здраве като извинение или с цел драматизиране. Имам проблеми с депресията от US Open 2018, като преминах през много трудни моменти в битката с тези проблеми.

Всеки, който ме познава добре, знае, че аз съм интроверт. Хората виждат, че винаги съм със слушалки, които ми помагат сред тълпите и феновете.

Тенис пресата винаги е била дружелюбна с мен, искам да им се извиня, защото причината не е в тях. Всяко интервю за мен е нерви и стрес, винаги се опитвам да избягвам тези неща и да отговарям с най-бързия и лесен отговор.

Тук в Париж, започнах да се чувствам уязвима и разтревожена. Прецених, че е по-добре да се предпазя от тези неща като не ходя на рпесконференции. Сметнах, че тези задължения са малко излишни. Не исках да ставам център на вниманието.

Ще си взема нужното време далеч от корта. Наистина искам да обсъдя нещата с WТА, за да направим нещата по-добри както за нас, така и за феновете, пресата и самите организатори", написа тя.

Припомняме, че в последните месеци Осака е една от личностите в света на тениса, с най-ярки позиции и изказвания по социални каузи.

Тя ще се запомни най-вече с последния турнир US Open, който спечели, а преди всеки мач се появяваше с маска, на която бе изписано името на цветнокожа жертва на полицейския произвол в САЩ.