Финалите на женския сезон в тениса може да минат без световната №1 Ашли Барти. Австралийката вдигна индиректно скандал на организаторите на турнира в Мексико, с който от 1 ноември се спуска завесата на спортната година в женския тенис, като от нейно име говори треньорът Крейг Тизър.

Причините са две - промяната на мястото на надпреварата, както и условията в Гуадалахара, където е надпреварата от като причината се крият в промяната на локацията и условията.

Барти е действащата шампионка от последното издание на Финалите през 2019-а, след като през миналата година турнирът не се проведе заради пандемията. Сега обичайният домакин Шънджън (Китай) бе заменен с Гуадалахара, отново поради мерките, свързани с COVID-19 в азиатската страна.

Мачовете ще са на висока надморска височина, заради което ще се използват и различни топки. Това е и първата причина за недоволството на Барти.

"Разбрахме, че ще играем в Мексико на 1500 метра надморска височина и ще използват топки с по-малко вътрешно налягане - каза наставникът на световната №1. - Топките с по-малко налягане просто си летят. Това е топка, която в нормални условия не отскача. Не е най-добрата реклама за тениса това - най-добрите момичета в света да играят такова нещо, което не са играли досега.

И в условия, в които не са играли. В държава, в която не играят по принцип и на надморска височина, с тези топки... според мен е абсурдно. Дори за зрителите ще е просто ужасяващо."

Освен това Барти ще трябва да прекара и двуседмична карантина при завръщането си в родината от Мексико, което е още един фактор за това тя да не играе на Финалите.

Лейла Фернандес, изненадващата финалистка на US Open, спечели единствения турнир в Мексико за годината - точно в Гуадалахара, от категория WTA 250.