Фабио Фонини направи цирк на турнира в Барселона, след като бе дисквалифициран в мача му от втория кръг срещу квалификанта Бернабе Сапата Миралес.

Италианецът напусна корта бесен, счупи ракетата си с мощен удар в мрежата, но все пак поздрави противника, който седеше и гледаше невярващо цялата сцена от стола си.

Събитията се разиграха във втория сет, след като световният №27 току що бе допуснал пробив и испанският тенисист изравни за 4:4. Миралес сензационно бе направил геврек на Фабио в първия сет - 6:0.

Но след отсъждането за аут, донесло 4:4 във втората част, италианецът побесня и каза нещо на един от лайнсмените.

Той докладва на арбитъра на стола и дойде решението - не отнемане на точка, не предупреждение, а директно дисквалифициране.

Това изуми Фонини, той си събра багажа, поздрави Миралес и побесня, докато напускаше корта.

След това коментира:

"Не съм казал нищо нередно, нищо прекалено... Не съм обидил никого. Може да съм изрекъл някоя дума, но повече към себе си и във въздуха, а не към някого. Невероятно е, че ме дисквалифицираха. Напълно необяснимо.

Ако си бях загубил, защото играх слабо, нямаше да имам никакъв проблем с това. Но това просто е нечувано! Ще си търся правата и искам разследване от ATP."

Италианските медии днес пишат, че Фонини дори проучва възможността да съди организаторите в Барселона или ATP, ако не получи обяснение и някаква компенсация за изхвърлянето му от мача. Разбира се, всяко ранно отпадане носи не само отражение в ранглистата, но и финансови загуби за тенисистите.

Фонини има своята история на скандални изригвания, като най-паметното бе на "Уимбълдън" през 2019-а, когато мощно ругаеше след поредното съдийско отсъждане и дори каза, че иска "бомба да падне и да срине целия този клуб". Разбира се, и тогава бе наказан с огромна глоба.