Доминик Тийм не игра професионален тенис два месеца преди да се завърне за Мастърса в Мадрид.

През март австриецът допусна изненадващи две поредни загуби съответно от Роберто Баутиста-Агут в Доха и от Лойд Харис в Дубай.

Във вчерашния ден световният №4 се завърна с убедителна победа срещу американеца Маркос Хирон - 6:1, 6:3.

Такова дълго отсъствие е необичайно за играч като Тийм, но той го оправда и заяви, че му се е отразило много добре.

"Със сигурност имаше несигурност как ще се развият нещата. В последните дни тренирах добре, но на различни кортове - по-малки и по-бързи. Нямах идея как ще ми се отрази централния корт. Условията в Мадрид много ми прилягат. Имам страхотни спомени тук и съм изиграл едни от най-добрите мачове в кариерата си. Затова и ми потръгна днес.

Не знам дали бих препоръчал на другите играчи да си вземат подобна почивка. За всички е различно. Вярно е, че ковид рестрикциите имаха роля в решението ми, но не изцяло. Тенисът е един то малкото спортове, в които трябва да играеш в 11 месеца от годината и това е много тежко. Паузата в шест месеца през миналата година ми се отрази добре и ще обмислям още подобни почивки в бъдеще. Това е позитивна мярка, особено когато остаряваш. На 20 или 21 можеш да играеш всяка седмица, но с опита почивките стават по-полезни. Помогнаха ми, няма съмнение, но за всеки играч е различно и ми е трудно да дам съвет.

Почивката ми помогна за играта, тъй като имам нужда от 100% интензитет и енергия. Не мога да печеля всеки мач със сервис или с липса на 100% енергия. Трябва да съм напълно готов - нещо, което не се случи в Доха, в Дубай и в края на Australian Open. Затова и реших да си взема почивка. Целта ми за бъдещето е да играя само на турнирите, за които съм готов изцяло", обясни австриецът.