Тони Надал, чичо и дългогодишен треньор на испанската суперзвезда в тениса Рафаел Надал, даде любопитно интервю за "Евроспорт" в разгара на "Ролан Гарос".

И призна - никога не е очаквал, че ще види доминация като на тримата големи в момента - Надал, Джокович и Федерер.

"Те са просто невероятни - каза Тони. - Постоянството им е от друга планета, никой не може да се доближи до това, което тези тримата направиха в последните 10-15 години. И се съмнявам някога да се случи отново. Но кой знае - и за тях не мислихме, че могат да доминират толкова дълго време, а ето, че те ни опровергават постоянно."

Особено интересна в разговора бе частта относно двамата големи съперници на Рафа на върха - Роджър и Ноле.

"Толкова много мачове, битки, финали... - върна времето назад треньорът Надал. - Винаги е било много по-трудно срещу Джокович, отколкото срещу Федерер. Роджър е друг тип тенисист, срещу него можеш да изградиш стратегия, да се подготвиш и да атакуваш слабостите му.

Новак е животно, той е звяр. Не можеш да търси слабости, защото е почти изключено да прояви такива в мача.

Срещу Федерер винаги имахме план и той работеше - Рафа трябваше да натиска здраво бекхенда му и да се възползва от високата траектория, в която обича да хваща топката. Дали побеждаваме или губим, но този план винаги работеше.

С Джокович не знаеш какво да натискаш и къде да наблягаш. Играеш на върха на възможностите си и сменяш тактиката в процеса на мача. Той е непоклатим.

Спомням си ясно един случай преди мач с Новак, когато Рафа ме попита каква да е основната стратегия. Казах му - дръж играта в средата на корта, не търси линиите, там той е най-силен.

А след това се обърнах към асистента ми, когато Рафа вече бе излязъл на загрява, и му подхвърлих: Да идем до църквата и да се помолим, каква стратегия!?"